Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Neuspešní starostovia dostanú odstupné

Jedným z neúspešných primátorov je aj Ján Slota
Jedným z neúspešných primátorov je aj Ján Slota

BRATISLAVA - Starostovia a primátori, ktorí v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávy obcí neuspeli, majú právo na odstupné. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Oľga Gáfriková.

Ich právo na odstupné upravuje zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Ako zo zákona vyplýva, ak starostovi po voľbách zanikne mandát, má právo na odstupné z rozpočtu obce. Jeho výška sa odvíja od dĺžky výkonu funkcie a priemerného mesačného platu starostu.

Ak bol starosta alebo primátor vo funkcii celé štvorročné obdobie, dostane päťnásobok svojho priemerného mesačného platu. Starosta, ktorý bol na čele obce tri roky a nebol opätovne zvolený, má nárok na štvornásobok svojho priemerného mesačného platu. Odstupné vo výške trojnásobku priemerného mesačného platu patrí tým starostom, ktorí svoju funkciu vykonávali dva roky. Dvojnásobok svojho priemerného mesačného platu dostanú tí, čo na čele obce stáli rok. Ak starosta pôsobil vo funkcii viac ako šesť mesiacov, ale menej ako rok, má nárok na odstupné vo výške jedného svojho priemerného mesačného platu, dodala Gáfriková.

Najväčšie odstupné by mali dostať primátori štyroch krajských miest, ktorým sa v sobotňajších obecných voľbách nepodarilo obhájiť primátorskú stoličku. Ide o Jána Slotu v Žiline, Ferdinanda Víteka v Nitre, Jána Králika v Banskej Bystrici a Milana Benča v Prešove.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu