Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prezident Čentéša nevymenuje, Smer chystá novú voľbu

PREZIDENT: Rozhodnutie nevymenovať dlho odkladal. Zobraziť galériu (11)
PREZIDENT: Rozhodnutie nevymenovať dlho odkladal. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič oznámil predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, že zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša nevymenuje. Prekážajú mu dobre známe veci - škandalózny priebeh voľby v roku 2011 a Čentéšovo skartovanie výpovede poslanca Igora Matoviča. Opozícia hovorí o facke demokracii. Premiér Fico už chystá voľbu nového kandidáta.

Prezident SR Ivan Gašparovič nevymenuje zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora SR. Takéto rozhodnutie oznámil predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Paškovi. "Ďalší postup Národnej rady SR bude v zmysle Ústavy SR," TASR dnes informovala Darina Jahelková z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR.

Gašparovič svoje rozhodnutie naznačoval už v závere roka 2012. "Myslím, že všetci poznajú dôvody, pre ktoré som sa rozhodol nevymenovať ho hneď, a dôvody, pre ktoré som sa rozhodol, že najskôr počkám, do akej miery budú zistené a potvrdené tieto dôvody," poznamenala hlava štátu 22. decembra 2012.

Prezident v súvislosti s Čentéšovým zvolením za generálneho prokurátora spomínal už skôr pochybnosti, ktoré sprevádzali jeho voľbu v parlamente, ako aj to, že skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) o korupcii v politike. Jozefa Čentéša zvolil parlament za generálneho prokurátora 17. júna 2011. Ivan Gašparovič ho odvtedy vymenovať odmietal a Slovensko tak generálneho prokurátora nemá.

Podľa prezidentovho hovorcu Mareka Trubača chcel Gašparovič pôvodne počkať na posledný verdikt Ústavného súdu. Keď však Čentéš namietal jeho zaujatosť, celá vec by sa začala riešiť až vo februári. "Rozhodnutie Ústavného súdu o tom, že prezident nie je povinný vymenovať zvoleného kandidáta, vyšlo v zbierke zákonov v polovici novembra. Zostávalo počkať na verdikt o Čentéšovom podaní proti nečinnosti. Potom však Čentéš podal námietku zaujatosti, ktorú Ústavný súd prijal v polovici decembra a rozhodol, že sa ňou bude zaoberať po celozávodnej dovolenke, ktorú má počas celého januára. Prezident sa preto rozhodol ďalej nečakať," informoval Trubač o tom, prečo prezident svoje rozhodnutie oznámil až teraz.

Na svojej oficiálnej stránke hlava štátu zdôvodnila nevymenovanie Čentéša dobre známymi argumentmi. Od škandalóznej voľby v parlamente až po Čentéšovu chybu, keď omylom skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča o údajnej korupcií v politike. "Kandidát zvolený za takýchto okolností je nedôveryhodný aj bez ohľadu na osobu, už pre spôsob, akým prebiehala voľba. Nedôveryhodnosť konkrétnej osoby kandidáta potom potvrdzuje skutočnosť, že za takýchto okolnosti kandidoval a takú voľbu prijal". Podľa prezidenta sa Čentéš navyše do politických hier okolo voľby generálneho prokurátora sám zapojil. Celé zdôvodnenie si môžete prečítať na oficiálnej stránke prezidenta republiky.

Trubač doplnil, že prezident si stojí aj za svojim výrokom, podľa ktorého by Čentéš mal zvážiť svoje pôsobenie na prokuratúre, ak sa nedočká vymenovania.

 

Smer chystá novú voľbu

Predseda vlády a Smeru Robert Fico sa už chystá na voľbu nového kandidáta na šéfa generálnej prokuratúry. "Pri výbere a voľbe nového kandidáta sa chceme vyhnúť všetkým chybám, ktoré sa stali počas procesu voľby Čentéša," uviedla pre TASR hovorkyňa premiéra Beatrice Hudáková. Podľa šéfky poslaneckého klubu Smeru Jany Laššákovej by sa mohla nová voľba generálneho prokurátora konať už na najbližšej parlamentnej schôdzy, ktorá sa začína 29. januára. "Bolo by ideálne, keby nový kandidát na generálneho prokurátora mal podporu aj od opozície. Budeme sa snažiť diskutovať aj s opozíciou," uviedla pre agentúru SITA Laššáková.

 

Čentéš podá sťažnosť

Prezident Čentéša nevymenuje, Smer
Zobraziť galériu (11)

Jozef Čentéš bude na prezidentovo rozhodnutie reagovať ústavnou sťažnosťou. "Dôvody odmietnutia môjho vymenovania podľa môjho názoru nespĺňajú kritériá stanovené v uznesení pléna Ústavného súdu," povedal Čentéš podľa TASR. "Podľa tohto uznesenia prezident môže odmietnuť moje vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora iba z takých dôvodov, ktoré sa musia vzťahovať na moju osobu, teda nie na proces voľby. Dôvody musia byť natoľko závažné, že dôvodne spochybňujú moju schopnosť vykonávať funkciu generálneho prokurátora SR. Takéto dôvody nesmú byť svojvoľné," zdôraznil. "Uvažujem, že súčasťou mojej sťažnosti bude aj návrh na predbežné opatrenie, ktorým by súd pozastavil ďalšiu voľbu," povedal Topkám Čentéš. O takomto predbežnom opatrení by musel rozhodnúť Ústavný súd.

 

Na Facebooku po zverejnení prezidentovho rozhodnutia vznikla petícia za odvolanie Ivana Gašparoviča z funkcie.

FAcebook - petícia za
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: topky)

 

Reakcie politikov na rozhodnutie prezidenta:

Ján Figeľ, KDH:

Ján Figeľ
Zobraziť galériu (11)

"Rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča nevymenovať Jozefa Čentéša za Generálneho prokurátora  SR vnímam veľmi kriticky. Platnosť a zákonnosť voľby bola potvrdená Ústavným súdom SR. Prezident odkladal jeden a pol roka toto rozhodnutie, čím pomohol prehĺbiť neústavný a neprijateľný stav na GP, ktorá má byť strážkyňou zákonnosti na Slovensku."

 

Igor Matovič, OĽaNO

Prezident Čentéša nevymenuje, Smer
Zobraziť galériu (11)

"Prezident Ivan Gašparovič nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora de facto zabezpečil, aby mal Smer-SD zvoleného svojho generálneho prokurátora, ktorý mu bude po chuti. "Plne chápem, vzhľadom na to, ako som mal možnosť spoznať doktora Čentéša ako čestného a dobrého človeka, že takýto generálny prokurátor by Smeru po ruke nešiel a tým pádom by bol pre Smer veľmi nebezpečný."

 

Béla Bugár, Most-Híd

Prezident Čentéša nevymenuje, Smer
Zobraziť galériu (11)

"Prezident Ivan Gašparovič dal ďalší kopanec demokracii na Slovensku. Myslím si, že pán prezident je zodpovedný za stav, ktorý je už dlhodobo na Generálnej prokuratúre".

 

Martin Poliačik a Richard Sulík, SaS

Prezident Čentéša nevymenuje, Smer
Zobraziť galériu (11)
Richard Sulík
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Poliačika Gašparovič "veľmi výrazne prekročil právomoci, ktoré mu dáva Ústava SR a zákony. To, či Čentéš bol alebo nebol dobrým kandidátom, či spĺňa podmienky - o tom rozhodol Ústavnoprávny výbor NR SR, podľa ktorého Čentéš podmienky spĺňa", pripomenul.  Podľa Richarda Sulíka je prezidentovo rozhodnutie veľkou hanbou pre Slovensko.

 

Pavol Frešo, SDKÚ-DS

Prezident Čentéša nevymenuje, Smer
Zobraziť galériu (11)

"Nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, ktoré oznámil prezident SR Ivan Gašparovič, vydláždilo cestu čisto politickému nominantovi vládnej strany Smer-SD. Väčšina týchto skutočností bola známa deň po voľbe, drvivá väčšina bola známa pred rokom. Je neobhájiteľné, prečo prezident tak dlho otáľal s týmto svojím rozhodnutím. Obávam sa, že toto je skutočné posolstvo k 20. výročiu republiky, v akom stave máme justíciu, prokuratúru a ako nakladáme s rozhodnutiami parlamentu."

 

Daniel Lipšic, Nová väčšina

Prezident Čentéša nevymenuje, Smer
Zobraziť galériu (11)

"Rozhodnutie Ivana Gašparoviča nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora potvrdilo, že ide o veľmi zlý precedens, lebo sa posilnili prezidentské právomoci nad rámec ústavy, keďže generálny prokurátor je zodpovedný parlamentu a nie prezidentovi.
Prezidentovi vyhovuje terajšie vedenie GP, ktoré vedie Tichý a Trnka a ktoré je sprevádzané sústavnými škandálmi. Ak prezident včera hovoril o vymožiteľnosti práva, tak dnes prevzal spoluzodpovednosť za tento stav na Slovensku."

 

Robert Fico, predseda vlády

Robert Fico
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

"Dnešné vyhlásenia predstaviteľov opozície na legitímne rozhodnutie prezidenta SR nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora považujeme za absolútnu stratu
súdnosti a pamäte. Kričia tí, ktorí svojím nezodpovedným konaním danú situáciu spôsobili. V snahe presadiť čisto vlastného politického nominanta boli schopní ignorovať ponuky na diskusiu zo strany vtedajšej opozície či zavádzať počas voľby kontrolné mechanizmy na poslancov. V lámaní demokracie zašli až tak ďaleko, že zmenili tajnú voľbu na verejnú. Títo takzvaní demokrati by sa namiesto týchto falošných prezentácií mali skôr hanbiť v kúte."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu