Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mika: Musíme trendy nielen preberať, ale ich aj vytvárať

Václav Mika
Václav Mika (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) musia reflektovať na trendy v spoločnosti a na druhej strane ich aj vytvárať, najmä v tej oblasti, ktorá nie je zastúpená inými médiami, tvrdí generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Šéf verejnoprávnej rádiotelevízie v rozhovore v tejto súvislosti pripomenul názov svojho projektu, s ktorých ho poslanci Národnej rady SR v júli zvolili do čela RTVS - "RTVS bez bariér“. Tvrdí totiž, že program RTVS má byť ako bez bariér k divákom, tak aj bez bariér k špecifickým skupinám, ku kultúre. Sú to totiž fenomény, ktoré spoluvytvárajú verejnoprávnosť.

Aj keď sa Mika najčastejšie stretáva s názorom, že európskym modelom verejnoprávnosti je britská BBC, preňho osobne je vzorom aj to, ako funguje rakúsky ORF. “Pochopiteľne, žiadnym tajomstvom nie je, že najväčšie prieniky sú s Českou televíziou, ako personálne s generálnym riaditeľom (bývalý Mikov kolega, exriaditeľ Novy Petr Dvořák, pozn. redakcie), tak obsahové, aj strategické,“ povedal Mika.

Medzi RTVS a ČT sa podľa Miku “spolupráca vyvíja už v konkrétnostiach. To nie je spolupráca, ktorá má len kontúry spoločných vízií. Budúci rok urobíme už konkrétne formáty“. Jedným z nich bude najväčší spoločný dokumentárny cyklus v histórii. “Je to spolupráca, ktorá je zaujímavá v tom, že je tam cítiť mediálnu harmóniu – vysielame ho naraz, 13 dokumentov na českej, 13 na slovenskej strane, potom samozrejme aj s istým záverom, ktorý smeruje k diskusii a k uzavretiu témy. Bude to celá sezóna, ktorú vyplníme spoločne,“ priblížil projekt šéf RTVS. Mika pritom nerád hodnotí stav v RTVS pred svojim nástupom. Vraví, že keď prišiel, bol o situácii informovaný a preto nebol ani šokovaný, ani prekvapený.

Moja vízia “má jednoduché kontúry, ona nie je v ničom prekvapivá, ani šokujúca. Pochopiteľne našou ambíciou je to, aby obe médiá boli kredibilné a rešpektované, aby to, čo ich spája obsahovo, dokázali spolu synergicky vytvárať. Na druhej strane, aby to spojenie prinieslo aj efektívnejší model fungovania. A čo je podstatné najmä v televíznej časti, aby si televízia získala dôveru diváka,“ dodal v rozhovore Václav Mika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu