Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nová zmluva RTVS so štátom: Menšie príjmy z koncesií a reklamy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) bude na budúci rok hospodáriť s prebytkovým rozpočtom. Celkové príjmy, v ktorých sú aj prenesené financie z tohto roka, by mali byť približne 121,8 milióna eur. Z toho sú príjmy budúceho roka približne 108 mil. eur, čo je menej ako v roku 2012.

Je to spôsobené znížením percentuálneho podielu vysielania reklamy z 1% na 0,5% a znížením odhadovaných výnosov z úhrad za službu verejnosti, tzv. koncesionárskych poplatkov. Znížením podielu reklamy vo vysielaní na pol percenta v televíznej časti RTVS spôsobí stratu približne jeden milión eur, Radu RTVS o tom na jej dnešnom rokovaní informovala riaditeľka sekcie ekonomiky RTVS Radka Doehring. Z reklamy by RTVS mala na budúci rok získať vyše 3,2 milióna eur.

V príjmovej oblasti očakáva RTVS najviac z koncesionárskych poplatkov - 71,5 milióna eur. Od štátu má do RTVS prísť vyše 32,6 mil. eur, z čoho 28 miliónov eur je zo zmluvy so štátom a vyše 4,6 mil. eur príde cez Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS) na digitalizáciu archívu. Výdavky spolu by mali byť vyše 120,8 milióna eur, pritom bežné výdavky RTVS sú v roku 2013 naplánované na vyše 104,5 mil. eur a kapitálové výdavky dosiahnu takmer 16,2 mil. eur.

Celkový prebytok by mal byť približne 958-tisíc eur, uviedla ďalej Doehring pri predstavovaní návrhu rozpočtu a programového konceptu RTVS na rok 2013, ktorý dnes prerokovala a schválila Rada RTVS. Oba dokumenty odrážajú priority vedenia verejnoprávneho média - posilnenie programu a investície do technológií. Rozpočet vyzerá, že kapitálovo a prevádzkovo je bohatší, ale de facto je chudobnejší, informoval o tom na dnešnom rokovaní Rady RTVS generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Dôvodom je, že sa doň presúvajú zdroje z tohto roka.

Navyše má RTVS technologický dlh, ktorý musí vyrovnať medzi iným i v spravodajstve. Pre havarijný stav výškovej budovy STV v Mlynskej doline v Bratislave, ktorý si vyžiada jej vysťahovanie, sa pripravuje rekonštrukcia zdravotného strediska a jedálne v areáli v Mlynskej doline. Presunú sa tam úradníci RTVS, medzi iným aj niektoré administratívne zložky, ktoré momentálne sídlia v budove Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave. Efektívnejším využitím administratívnych priestorov chce verejnoprávne médium znížiť prevádzkové náklady.

To, že v RTVS sa zo zákona znižuje objem reklamy vo vysielaní, sa podľa šéfa RTVS Miku dá využiť aj v prospech verejnoprávneho média. Napríklad začiatkom roka, keď je záujem divákov o sledovanie televízie vyšší, ale komerční vysielatelia neponúkajú kľúčové tituly pre malý záujem zadávateľov reklamy.

Rada RTVS pred budúcoročným rozpočtom prerokovala aj koncepciu riadenia a rozvoja RTVS na rok 2013. Jej prioritou je program a okrem iného vyzdvihuje kľúčové verejnoprávne funkcie rádiotelevízie. V programe sa manažment Václava Miku sústredí aj na vytvorenie centra vývoja a analýz, zlepšenie dramaturgie.

Programová objednávka musí podľa šéfa RTVS vychádzať zo záujmov RTVS a nie z externého prostredia. Keďže RTVS má aj úlohu masmédia, chce jeho manažment urobiť potrebné kroky pre lepšiu sledovanosť a kredit programových služieb verejnoprávneho rozhlasu a televízie.

Jednotka má podľa koncepcie prinášať rodinný program, spravodajstvo, pôvodnú tvorbu, zábavu či program pre deti a mládež. Dvojka STV má mať presnejšiu dramaturgiu, čo má podľa šéfa programu STV Tibora Búzu zaistiť jasnejšie zadávanie požiadaviek na program do externého prostredia. Dvojka bude zároveň prinášať viac experimentálnych a nepravidelných programov, venuje priestor menšinám, regiónom, programom pre náročných divákom.

Námety budú môcť prichádzať z vnútra RTVS i z externého prostredia. Slovenský rozhlas a jeho deväť programových služieb sa chce rozvíjať v informačnej službe verejnosti, chce priniesť kvalitnejšiu hudbu a program. Programový šéf SRo Ľuboš Machaj by bol rád, ak by sa rozvíjali internetové rádiá SRo - Klasika, Junior a Litera a viac sa začala využívať aj webstránka na šírenie informácií aj pôvodných programov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu