Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V lete začne premávať kompa medzi Gabčíkovom a Dunaremete

Ilustračné foto
Ilustračné foto

GABČÍKOVO - Po dlhých rokoch plánovania a príprav výstavba turistickej kompy na Dunaji medzi Gabčíkovom a maďarským Dunaremete "nabrala na otáčkach". Na slovenskej strane je už postavená budova čakárne, dokončila sa výstavba prístupovej cesty aj s dopravnými značkami, avšak maďarský partner v realizácii zaostáva.

"Myslím si, že do plánovaného termínu, do leta, aj Maďari dokončia výstavbu. Podľa mojich informácií boli tam určité problémy s verejným obstarávaním, ale stavebné práce sa už začali. Údajne je hotová aj cesta z kúpeľnej obce Lipót do Dunaremete," priblížil starosta Gabčíkova Iván Fenes s tým, že práce na ľavej strane starého koryta Dunaja na Slovensku sú v pokročilejšom štádiu.

Ako uviedol, je presvedčený, že kompa bude v lete funkčná. "U nás sa pracuje v súčasnosti na prístavisku, tieto úkony sa dajú realizovať aj v zimnom období. Na jar ostáva ešte bagrovanie koryta rieky," konštatoval starosta. Dodal, že monitoring je už hotový, po vyhodnotení sa určí postup prác.

Podľa projektu schváleného Európskou úniou samotnú kompu, ktorá je už vyhotovená, zabezpečí a jej prevádzku financuje Maďarsko. "Pre nás je to výhodné, lebo náklady budú platiť susedia," vysvetlil Fenes a pripomenul, že prevádzkové náklady bude dotovať maďarská vláda.

"Na údržbu plavebnej dráhy kompy v europrojekte nie sú vyčlenené finančné prostriedky. Sú pravidlá, ktoré musíme dodržať. Myslím si, že to už v rámci spolupráce so Slovenským vodohospodárskym podnikom dotiahneme," uzavrel starosta Gabčíkova.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu