Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Žiadatelia o azyl dostávajú vreckové 40 centov na deň: Čo všetko im zabezpečujeme?

Pobytový tábor Rohovce Zobraziť galériu (8)
Pobytový tábor Rohovce (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Žiadateľ o azyl dostáva u nás vreckové 40 centov na deň. „Tieto peniaze sa vyplácajú raz v mesiaci,“ povedal vedúci pobytového tábora v Rohovciach Peter Privitzer. Obyvatelia tábora si môžu u neho vypýtať priepustku a ísť von. „Môžem im ju vystaviť na sedem dní, ale väčšinou si pýtajú na jeden deň,“ dodáva s tým, že ak chce ísť žiadateľ preč na viac ako sedem dní, musí požiadať na Migračnom úrade u svojho rozhodovača o dlhodobú priepustku.

V zariadení v Rohovciach sa nachádzajú len muži – jednotlivci. Peter Privitzer ich tam má aktuálne 61. Druhý pobytový tábor je v Opatovskej Novej Vsi, kde bývajú rodiny s deťmi a ženy. Migračný úrad spravuje aj záchytný tábor v Humennom, odkiaľ po skončení karantény putujú žiadatelia o azyl do spomínaných dvoch pobytových táborov.

Počas doby strávenej v tábore sa uskutočňuje integrácia čakateľov na azyl. „Uskutočňuje sa výučba slovenského jazyka prostredníctvom kvalifikovaného učiteľa slovenčiny,“ ozrejmuje Privitzer. Takisto navštevuje tábor aj psychológ a k dispozícii majú cudzinci aj právne poradenstvo. V zariadení majú táborový poriadok, no ako hovorí Privitzer, nejde o režim ako na vojne. Majú však pravidlá, napríklad kedy má byť nočný pokoj. Každý žiadateľ o azyl má aj svoj doklad totožnosti, je to preukaz žiadateľa o udelenie azylu.

Aj keď väčšina obyvateľov tábora pochádza z moslimských krajín, podľa Privitzera sa to môže zdať prekvapivé, ale veľa z nich vie po rusky. „Je známe, že väčšinou prichádzajú cez ukrajinskú hranicu, čiže istú dobu boli niekde v Rusku alebo v rusky hovoriacich krajinách,“ vysvetľuje s tým, že niektorí pracovníci v tábore rozprávajú aj po anglicky. Okrem toho, pri jednotlivých rozhodovaniach má žiadateľ nárok na tlmočníka vo svojom jazyku, ktorého mu zabezpečí Migračný úrad.

V tábore majú aj stálu zdravotnú starostlivosť. Zdravotná sestra je prítomná osem hodín denne od pondelka do piatku. Okrem učenia slovenčiny je súčasťou integrácie žiadateľov o azyl získanie bývania, prvej práce, napojenie na sociálny a zdravotný systém a taktiež vstup do vzdelávacieho systému. Špecifickou oblasťou integrácie je komunikácia s mestami, obcami a médiami. Voľný čas trávia obyvatelia tábora rôzne. „Majú ihrisko, internet, posilňovňu, dokonca aj hrnčiarsky kruh,“ uzatvára Privitzer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu