Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nelegálnym migrantom na Slovensku kraľujú Ukrajinci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V slovenských policajných štatistikách nelegálnej migrácie kraľujú Ukrajinci. Fakt známy už pred vstupom Slovenska do schengenského priestoru platí aj v súčasnosti. V prvej polovici tohto roka odhalili policajti 618 nelegálnych migrantov, z toho 145 Ukrajincov. Vo väčšine prípadov (98) sa zistilo až na hraničnom priechode, keď sa vracali do svojej vlasti, že sú na Slovensku bez povolení.

"Približne jednu tretinu z celkového počtu cudzincov zistených na neoprávnenom pobyte predstavujú občania Ukrajiny, ktorí pricestujú do Slovenskej republiky legálne, ale na našom území sa zdržiavajú aj po prekročení doby stanovenej vízom, alebo povolením na pobyt," konštatoval Úrad hraničnej a cudzineckej polície už pri vyhodnocovaní roku 2007.

Na hraniciach vtedy zadržali 3405 ľudí bez dokladov, z toho 900 Moldavcov a 524 Ukrajincov. Ďalších 3356 ľudí odhalili bez povolenia na pobyt, z nich 1209 z Ukrajiny. Cieľom väčšiny Ukrajincov bola vtedy podľa polície nelegálna práca.

V minulom roku zachytili 1219 nelegálnych migrantov. Z nich 829 bez povolenia na pobyt a 390 zadržali na hraniciach. Najviac bolo Ukrajincov (400), potom nasledovali Somálčania, ktorí pravdepodobne utekali pred násilím vo svojej krajine. Viac ako polovica z nich tvrdila, že má menej ako 18 rokov. Najviac nelegálnych migrantov odhalila cudzinecká polícia v rokoch 2001 a 2002, vtedy ich počet každý rok prevyšoval 15.000.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu