Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ak nemusíte, necestujte: Poľadovica, záveje a nebezpečné diaľnice!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Deň pred Vianocami na Slovensku nasnežilo, ale počas dňa sa najmä západe územia sneženie menilo na dážď a keďže naďalej mrzlo, vznikala poľadovica.

S poľadovicou podľa meteorológov treba rátať na celom území krajiny, pričom výstraha potrvá do 23.00 h. Výstraha pre snehové jazyky a záveje bude kratšia, skončí sa o 20.00 h. Tento jav by sa mal ojedinele vyskytovať iba na západnom území Slovenska. Pozor by si preto mali dať vodiči v Bratislave, Nitre či Novom Meste nad Váhom.
      
Nepriaznivú situáciu na niektorých cestách potvrdila aj polícia. Na diaľnici D1 medzi Prešovom a Košicami bola pre sneženie dočasne znížená najvyššia povolená rýchlosť do 100 km/h. Maximálna rýchlosť, ktorou autá reálne cestujú, je 80 km/h, väčšina ide pre istotu ešte pomalšie.

Situácia sa neobišla bez dopravných nehôd. Následky havárie odstraňujú na diaľnici D1 pred Trnavou v smere zo Senca. Havarované autá tam blokujú pravý jazdný pruh, pri prejazde vodiči zaznamenávajú minimálne zdržanie.

Cestári upozorňujú vodičov, že poľadovica sa tvorí na cestách I/50 (Dargov - Trhovište), I/79 (Kráľovský Chlmec – Pribeník), I/79 (Somotor – Kráľovský Chlmec), I/72 (v úsekoch Čertovica - Kráľova Lehota) a v okolí celého Kráľovského Chlmca a Banskej Štiavnice.

Stav sa veľmi nezlepší ani v noci. Počasie bude prevažne zamračené, miestami aj hmla. Na väčšine územia sneženie alebo dážď so snehom, na západe dážď. V západnej polovici Slovenska tvorba poľadovice. Najnižšia nočná teplota -2 až -7, na západe, Kysuciach a na Orave okolo 0 st.

V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) sú všetky cesty zjazdné. Okolo Holíča a Senice sa vytvára námraza a poľadovica. Na väčšine ciest je dvoj- až štvorcentimetrová kašovitá vrstva snehu. Teplota sa pohybuje od -1 do 0 stupňov Celzia. Iformoval o tom dispečer Správy a údržby ciest TTSK Ján Lackovič.

"V skorých večerných hodinách sme dokončili údržbu ciest I. a II. triedy, teraz nasledujú komunikácie III. triedy, na ktorých sa miestami nachádza päť centimetrov snehu," pokračoval.

Podľa internetovej stránky Slovenskej správy ciest v Nitrianskom samosprávnom kraji je situácia podobná. Vozovky sú zasnežené, na viacerých miestach je mrznúce mrholenie, všetky cesty sú však zjazdné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu