Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ropovod cez Žitný ostrov je podľa Žigu nereálny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výstavba ropovodu cez Žitný ostrov je podľa ministra životného prostredia Petra Žigu za súčasných technológií nereálna. Ako poukázal, ministerstvo v minulosti posudzovalo dopad tohto zámeru na životného prostredia a zamietlo ho.

"Žiaden iný návrh na ministerstve v tejto chvíli ani nemáme. Pre mňa je to v tejto chvíli uzavretá kniha," povedal v rozhovore. Podotkol, že pokiaľ sa hovorí o potrebe ochrany vody, tak v tomto prípade to platí dvojnásobne.

Šéf rezortu pripomenul, že existujú aj iné alternatívy trasovania ropovodu, ktoré sa nedotýkajú Žitného ostrova a spĺňajú podmienky tak, aby sa mohli naplniť ambície tých, ktorí ropovod chcú. Pokiaľ by prišiel opätovný návrh na vedenie ropovodu cez Žitný ostrov, ministerstvo ho podľa Žigu posúdi a pokiaľ bude neprijateľný, tak sa stavať nebude. Do budúcnosti však nevylučuje vznik technológií, ktoré by mohli dopady obmedziť.

Pôvodná trasa ropovodu, ktorý má prepojiť ropovod Družba s rakúskou rafinériou Schwechat, mala na Slovensku prechádzať územím chránenej vodohospodárskej oblasti Žitného ostrova. V roku 2005 však bola na základe výsledkov posudzovania vplyvov na životné prostredie zamietnutá.

Odvtedy sa hľadá alternatívne trasovanie, variant cez Žitný ostrov však vylúčila až bývala vláda Ivety Radičovej. V hre bolo napríklad vedenie tzv. mestským koridorom, priamo cez Bratislavu, alebo tzv. karpatským koridorom cez Malé Karpaty, Záhorie a rieku Moravu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu