Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

"Kalkulačku do ruky" kričalo vyše tristo učiteľov

Protestné zhromaždenia nespokojných učiteľov Zobraziť galériu (3)
Protestné zhromaždenia nespokojných učiteľov (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Na Hlinkovom námestí v Žiline dnes vyše tristo učiteľov vyzývalo vládu, aby si zobrala kalkulačku do ruky a prepočítala priemerné platy, ktoré im od budúceho roka sľubuje.

Podľa školských odborárov sa aj po päťpercentnom zvýšení dostanú na úroveň 803 eur, podľa ministerstva financií bude priemerná mzda učiteľa na budúci rok 934 eur. Učitelia žiadajú vládu, aby plnila svoje programové vyhlásenie a financovala školstvo, tak ako sľúbila. Ministra Dušana Čaploviča vyzývajú, aby do 8. januára predstavil zmysluplnú víziu rozvoja školstva a aby vysvetlil, ako to so vzdelávaním mladej generácie myslí a ako to chce v praxi garantovať.

Protestné zhromaždenia nespokojných učiteľov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Krajská koordinátorka školských odborárov Nora Zapletajová bola nižšou účasťou na Protestnom zhromaždení nespokojných učiteľov v Žiline sklamaná, vysvetľuje si to predvianočným časom, ale aj poobednými školskými povinnosťami mnohých učiteľov.

Protestné zhromaždenia nespokojných učiteľov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Prípadné ďalšie protestné akcie v Žilinskom kraji budú podľa nej závisieť od ochoty vlády s učiteľmi ďalej vyjednávať. Pripúšťa, že najbližšie protesty môžu vypuknúť už v januári a dôraznejší nesúhlas s nedostatočným financovaním školstva by chceli dať najavo počas monitorov či maturít.

V Prešove protestovali stovky zamestnancov školstva

Približne 800 ľudí, predovšetkým zamestnancov školstva, ktorí sú nespokojní so súčasnou situáciou v tomto rezorte, sa dnes stretlo na protestnom zhromaždení v Prešove.

Na míting organizovaný Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku prišli zamestnanci základných a stredných škôl z viacerých okresov Prešovského kraja. Verejne ich podporili aj odborári a študenti z Prešovskej univerzity.

Predsedníčka prešovskej Krajskej rady Združenia základného školstva Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) Darina Nagyová uviedla, že nálada v školách je veľmi zlá.

"Učitelia sú veľmi pobúrení vyhlásením vlády, ktoré bolo minulý týždeň, jednak čo sa týka navýšenia platov aj deklarácie samotnej výšky priemerného platu zamestnancov školstva," povedala Nagyová. Ľudia podľa jej slov nevedia, na základe čoho vláda dospela k takýmto číslam, pretože realita je vraj iná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu