Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Diera v zákone o sociálnom poistení: Ako sa vyhnete plateniu odvodov!

Jozef Mihál (SaS)
Jozef Mihál (SaS) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady Jozef Mihál (SaS) dáva návod ako sa vyhnúť plateniu odvodov z práce na dohodu, ktoré budú povinné od januára budúceho roka.

Poslanec Mihál píše na svojom blogu, že novelu zákona o sociálnom poistení  minister Richter poriadne zbabral. Naráža na dieru pri platení odvodov na sociálne poistenie. V krátkom blogu na portáli etrend dáva návod, ako od januára 2013 pri zamestnaní na dohodu neplatiť odvody. Stačí mať tzv. nepravidelný  príjem. „Ak bude podľa dohody zamestnávateľ vyplácať odmenu nie každý mesiac, ale povedzme raz za dva mesiace - poistné z príjmu na dohodu sa vypočíta a odvedie do Sociálnej poisťovne až po skončení dohody. Ak vaša dohoda bude na neurčitú dobu a neskončí “nikdy” – tak poistné z príjmu na dohodu nikdy do Sociálnej poisťovne neodvediete,“ píše Mihál.

Ak by firma využila možnosť, na ktorú poukázal Mihál, tak napríklad pri príjme dohodára 400 eur sa zvýšia jej náklady len o 40 eur. Ak by dieru v zákone firma nevyužila, zvýšili by sa jej náklady na takéhoto dohodára až o 131 eur, píšu Hospodárske noviny.

Odborníčka na sociálne veci Ľubica Navrátilová pre denník povedala, že vidí v zákone ešte väčší nedostatok ako Mihál. „Zákon o sociálnom poistení nedefinuje jasne, čo je pravidelný a čo je nepravidelný príjem na účely sociálneho poistenia,“ hovorí. Za nepravidelný sa môžu podľa nej považovať aj odmeny raz za 15 dní. Takýmto ľuďom potom podľa Navrátilovej nevznikne povinné nemocenské a povinné poistenie v nezamestnanosti.

Hovorca ministerstva práce Michal Stuška potvrdil, že pokiaľ sa platenie odvodov bude obchádzať, pripraví sa zmena legislatívy.

Poslanec Viliam Jasaň (Smer), ktorý bol jedným z trojice poslancov, ktorí pôvodné zmeny predložili v parlamente, už avizoval, že je novelu zákona pripravený opraviť. "Napríklad cez Zákonník práce, kde sa jasne určí, že práca na dohodu nemôže byť na neurčito."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu