Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SDKÚ: Vláda by mala učiteľom pridať dnes a potom o pol roka

Protestné zhromaždenie zamestnancov školstva z Prešovského a Košického kraja na Hlavnej ulici v Košiciach.
Protestné zhromaždenie zamestnancov školstva z Prešovského a Košického kraja na Hlavnej ulici v Košiciach. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda by mala dať podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša serióznu ponuku, ktorá by garantovala, že hmotné zabezpečenie pracovníkov školstva bude stúpať. Ako povedal dnes na tlačovej besede, vláda by mala napríklad teraz učiteľom pridať päť percent a o ďalšieho pol roka záväzne ďalších päť percent.

„Dá sa to vyriešiť len rokovaním, nie odkazovaním o nule. Na jednej strane máme štrajkujúcich učiteľov, na druhej strane arogantnú odpoveď vlády, že im mohli dať nulu. Takéto vyjadrenie je neúctivé, necitlivé a arogantné,“ povedal Frešo.

Podľa Freša je symbolické, keď dnes na miesto toho, aby sa seriózne rokovalo s učiteľmi, sa otvára nový úrad podpredsedu vlády pre investície, o ktorom nikto nevie, čo by mal robiť. „Ukazuje to, kde sú priority vlády. Nie na strane vzdelania a učiteľov, ale vytvárania nových pozícií,“ dodal.

Nula platí podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca pre učiteľov, ale nie premiérových ľudí. „Nový úrad bude stáť zbytočne vyhodené peniaze. Okrem toho vytvorenie takéhoto úradu predstavuje koncentráciu moci nad rozdeľovaním veľkého balíka peňazí, ale nerieši základné problémy občanov,“ upozornil s tým, že predstavuje zvýšenie príležitosti pre korupciu pri ich rozdeľovaní.

Zároveň konštatoval, že podpredsedom vlády pre investície sa stal človek (Ľubomír Vážny – poznámka), ktorého zodpovednosťou je aj známy neslávny mýtny tender.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu