Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezident udeľoval milosť: Dezertérovi a matke záškoláka

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič tento rok využil svoju ústavnú právomoc udeliť milosť zatiaľ dvakrát. Omilostil muža, ktorý bol odsúdený na jeden rok pre trestný čin dezercie, a matku záškoláka, odsúdenú na šesť mesiacov pre neospravedlnené vymeškané vyučovacie hodiny jej syna.

Gašparovič od januára dostal viac ako 300 žiadostí o milosť. Informuje o tom internetová stránka www.prezident.sk. Odsúdený P. K., ktorý sa chcel vyhnúť vojenskej službe, ešte v roku 1996 bez súhlasu nadriadených ušiel z vojenského útvaru a opustil územie republiky. Súdy mu za to vymerali jeden rok nepodmienečne.

"Viackrát opakovanú žiadosť o milosť podala matka odsúdeného, v ktorej poukazovala na zdravotné problémy syna v čase spáchania skutku, ktoré mali výrazný vplyv na jeho psychiku, čo potvrdili aj predložené zdravotné materiály," informuje webstránka prezidenta. Odpustenie trestu odporučil aj minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý okrem zdravotných problémov odsúdeného v čase spáchania skutku poukazuje aj na zmenu právnej úpravy súvisiacej s profesionalizáciou armády a nízky vek odsúdeného v čase úteku z vojenského útvaru.

"Tieto dôvody, a tiež túžba odsúdeného vrátiť sa do vlasti, obava o zdravie matky, rozhodli, že prezident odpustil odsúdenému trest odňatia slobody vo výmere jeden rok pod podmienkou, že po dobu päť rokov odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin," informuje internetová stránka hlavy štátu.

Najvyšší ústavný činiteľ omilostil aj R. O., odsúdenú na šesť mesiacov pre trestný čin ohrozovania mravnej výchovy mládeže pre neospravedlnené vymeškané vyučovacie hodiny jej syna. Žena trest nastúpila, keďže však otehotnela, trest jej súd prerušil. Zostával jej tak vykonať zvyšok neodpykaného trestu. Matka záškoláka sa v súčasnosti stará o osem detí, od odsúdenia v roku 2006 nespáchala žiadny priestupok ani nebola odsúdená. "Odpustením zvyšku trestu môžu maloleté deti vyrastať vo svojom prirodzenom prostredí s matkou a nemusia ísť do ústavnej starostlivosti," zdôvodnil prezident svoje rozhodnutie. Udelenie milosti odporučila aj exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Napriek tomu, že prezident dostáva stovky žiadostí o milosť, každoročne ich udelí len zopár. Minulý rok dostal 395 žiadostí, udelil však len jednu milosť. Od januára tohto roku dostal 332 žiadostí, milosť zatiaľ udelil dvakrát. Amnestia prezidenta, často zamieňaná s milosťou, sa udeľuje plošne na presne určené trestné činy.

Prezident sa ju rozhodol udeliť zatiaľ len raz, a to pri príležitosti prvého zvolenia do úradu prezidenta 18. júna 2004. Gašparovičov predchodca Rudolf Schuster počas výkonu funkcie udelil dve amnestie. Prvú po nástupe do úradu 14. júla 1999 a druhú 14. decembra 2000 pri príležitosti končiaceho sa jubilejného roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu