Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žitňanská: Za súčasný stav na generálnej prokuratúre môže aj prezident

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič je priamo zodpovedný za súčasný stav na Generálnej prokuratúre SR. Na tlačovom brífingu to dnes v súvislosti s kauzou prevodu bytovky v Bernolákove, ktorú otvoril denník Sme, povedala poslankyňa NR SR a bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Podľa denníka Sme je bývalý generálny prokurátor a terajší námestník generálneho prokurátora Dobroslav T. podozrivý zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. V dnešnom vydaní denníka sa píše o tom, že Dobroslav T. poslal list jednej zo sporiacich sa strán o bytovku, v ktorom sa píše, že súhlasí s prevodom domu, hoci na to zo zákona nemá žiadne oprávnenie. Kataster v Senci na základe tohto listu prevod povolil. Denník ďalej uviedol, že bytovka smeruje do rúk ľudí blízkych Mariánovi K., ktorý je kamarát Dobroslava T.

Žitňanská kritizuje, že prezident odmieta vymenovať Jozefa Čentéša na post generálneho prokurátora. Ten na vymenovanie čaká už od leta minulého roka. "Mlčí prezident Slovenskej republiky, ktorý má odpovedať na otázky, kedy vymenuje nového generálneho prokurátora," uviedla Žitňanská.

Poslankyňa kritizuje tiež to, že o stave na generálnej prokuratúre mlčí aj súčasný minister spravodlivosti SR Tomáš Borec i parlament, ktorý "odmietol o tejto situácii v justičnom systéme diskutovať". Zverejnené informácie o prípade podľa nej vzbudzujú pochybnosti o Správe o stave generálnej prokuratúry, ktorú parlament nedávno prerokoval. V nej sa okrem iného uvádza, že "prokuratúra funguje riadne aj bez generálneho prokurátora".

Zodpovedný za situáciu je okrem prezidenta aj minister spravodlivosti a predseda vlády SR Robert Fico, tvrdí Žitňanská. "Po udalostiach z tohto týždňa môžem skonštatovať, že Smer začína úspešne na Slovensku budovať demokraciu východného typu," dodala poslankyňa s tým, že takýmto spôsobom sa naplno odkrýva systém, ktorý vláda jednej strany postupne presadzuje. To, že tento systém niekomu vyhovuje, vysvetlila poslankyňa slovami, že už "dlho sa verejne hovorí o vplyve kontroverzného bratislavského podnikateľa na politikov, na štátnych úradníkov v Bratislave, dlho sa v Bratislave šušká o jeho vplyve na generálnu prokuratúru".

Kauzu okolo prevodu bytovky by mal prerokovať parlament a mal by sa ňou zaoberať aj ústavnoprávny výbor, myslí si Žitňanská. "Budúci týždeň máme gestorský výbor, navrhnem, aby sa tým ústavnoprávny výbor zaoberal," dodala.

Spolu s Dobroslavom T. je v danej kauze podľa Sme podozrivý aj šéf katastra v Senci Igor S. V ďalšom článku Sme sa uvádza, že kataster umožnil prepis nehnuteľnosti napriek tomu, že Úrad špeciálnej prokuratúry zakázal uznesením akékoľvek narábanie s budovou. Podobný prípad na Slovensku nie je známy. Generálna prokuratúra existenciu listu Dobroslava T. tajila. Dokument z 18. mája má spisovú značku a pečiatku Generálnej prokuratúry SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu