Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Súdy za prieťahy v konaniach vyplatili za päť rokov 4,4 milióna!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRENČÍN – Prieťahy v súdnych konaniach stoja nemalé peniaze. Od roku 2007 do prvej polovice tohto roka eviduje Ústavný súd SR 1 569 podaní, kde boli sťažovatelia úspešní.

„Ústavný súd konštatoval, že je tam neprimeraná dĺžka konania a boli vyplatené týmto sťažovateľom 4 333 000 eur. Pýtam sa, nie je treba niekde inde dať tieto peniaze,“ povedala predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková na tlačovej besede v Omšení po pracovnej porade na tému prieťahy v súdnych konaniach. Chce preto apelovať na ministerstvo spravodlivosti, ktoré má zas apelovať na predsedov okresných a krajských súdov, aby v jednotlivých vytypovaných konaniach, kde sú opakované prieťahy, vyvodili disciplinárnu zodpovednosť.

Ako informovala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, ministerstvo spravodlivosti skontrolovalo prostredníctvom okresných a krajských súdov všetky konania nad tri roky, ktoré neboli rozhodnuté. „Čísla sú v niektorých prípadoch alarmujúce. Nemáme rozhodnutých nad tri roky vyše 8 500 spisov v civilnom konaní a vyše 3 500 spisov v obchodných konaniach a v trestných veciach je to vyše 2 200 spisov nad jeden rok,“ povedala Jankovská.

Riešiť je podľa nej potrebné legislatívu, ale aj materiálne podmienky na súdoch. Už prvá kontrola priniesla pozitívne výsledky, preto ju plánuje ministerstvo o pol roka zopakovať. „Keď sudcovia zistili, že spisy idú na kontrolu, okamžite boli urobené úkony, či už bol vytýčený termín alebo sa dal spis znalcovi,“ informovala Jankovská. Voči sudcom, ktoré nekonali v sporoch zo subjektívnych dôvodov, plánuje ministerstvo vyvodiť disciplinárnu zodpovednosť.

Môžu tak prísť o časť platu alebo dostať napomenutie. „Nechceme, aby to vyznelo ako nejaké vyhrážanie sa, uvedomujem si ako bývalý sudca, že materiálne podmienky sudov nie sú ideálne, ale nemôžeme prižmurovať oči nad tým, keď v spise sú dve rozhodnutia Ústavného súdu SR a napriek tomu 10 rokov neexistuje rozhodnutie prvostupňového súdu,“ dodala štátna tajomníčka.

Vlastnú analýzu za posledné štyri roky si nechala urobiť aj ombudsmanka Jana Dubovcová. „Na verejného ochrancu práv sa obrátilo od 2 500 po 2 800 ľudí ročne. Z toho 150 až 200 vecí sa týkalo prieťahov v konaní súdov, z tých pravidelne asi 70 percent bolo opodstatnených,“ informovala Dubovcová. Ako podotkla, dĺžka súdneho konania sa síce z roka na rok skracuje, počet porušení práv na konanie bez prieťahov však stagnuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu