Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na druhý pokus, no predsa: Zvyšky zrúteného mosta konečne odpálili!

Prvému odstrelu most odolal Zobraziť galériu (13)
Prvému odstrelu most odolal

LEVOČA – Aj keď zostatky po spadnutom moste pri Iliašovciach v utorok odolali riadenému odstrelu, na druhýkrát sa to už predsa len podarilo a poškodená konštrukcia bola zbúraná. Majiteľ firmy Matrix Slovakia s. r. o., ktorá zabezpečovala odstrel, sa pre médiá príliš vyjadrovať nechcel. Po úspešnom zrútení mosta len konštatoval, že „vyjadrovať sa k tomu bude ministerstvo,“ uviedol Miroslav Witkovský.

Na otázku, koľko trhaviny pri odstrele použili, odpovedal, že „dosť na to, aby to dnes bolo spravené.“ Podľa neho si proces zrútenia mosta vyžiadal svoju postupnosť. „Oficiálne stanovisko vydá ministerstvo dopravy, my sa k tomu viac vyjadrovať nebudeme,“ uzavrel Witkovský.

Druhý pokus sa mal pôvodne konať už v stredu, no nakoniec bol preložený na dnes kvôli bezpečnosti pri uložení nálože.Pri odstraňovaní sa dbá na to, aby sa čo najmenej poškodili tie časti stavby, ktoré pôvodná nehoda nepoškodila. Náklady na tieto činnosti znáša zhotoviteľ," informoval vtedy hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Pri prvom pokuse zvyšky stavby obrovskému výbuchu odolali. "Vrchná časť sa nadvihla, ale nespadlo to, a všetko ostalo na pôvodnom mieste. Bola to dosť silná rana," objasnil vtedy svedok odstrelu. Likvidácia dočasnej konštrukcie v treťom poli mostného objektu je podľa rezortu dopravy nutná pre bezpečnosť v okolí mosta.  

K pádu diaľničného mosta vo výstavbe došlo 2. novembra krátko pred 15.00 h. Na mieste zahynuli dvaja robotníci, jeden zomrel pri prevoze do nemocnice a štvrtá obeť tragédie podľahla zraneniam v košickej nemocnici. Štrnásť zranených robotníkov hospitalizovali v nemocniciach v Levoči, Poprade, Prešove a Spišskej Novej Vsi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu