Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Príde bulharský premiér, privezie aj podnikateľov

Bojko Borisov
Bojko Borisov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensko dnes na pozvanie premiéra Roberta Fica pricestuje na dvojdňovú oficiálnu návštevu bulharský premiér Bojko Borisov. Delegácia, vrátane bulharských podnikateľov, sa v utorok zúčastní na otvorení 6. kooperačnej burzy v Nitre, ktorá sa tento rok koná pod predsedníctvom Bulharskej republiky. Borisov bude s najvyššími slovenskými predstaviteľmi rokovať o vzájomnej spolupráci aj o európskej agende.

Bulharsko je štát v juhovýchodnej Európe, na Balkánskom polostrove. Krajina, ktorá v roku 2004 vstúpila do NATO a 1. januára 2007 do Európskej únie, no nepatrí do schengenského priestoru, susedí na severe s Rumunskom - hranicu tvorí prevažne Dunaj, na západe so Srbskom a s Macedónskom, na juhu s Gréckom a na juhovýchode s Tureckom, východnú hranicu tvorí Čierne more. Podľa Národného štatistického inštitútu v roku 2007 malo Bulharsko 7 679 290 obyvateľov. Ich počet však za posledné roky klesol pre nízky prirodzený prírastok a vysokú migračnú vlnu, keď po roku 1989 emigrovalo okolo 750 000 ľudí.

Bulharsko je priemyslovo-poľnohospodárska krajina. Hlavné priemyslové odvetvia sú hutníctvo, strojárenstvo, chémia, textilný priemysel a potravinárstvo. Ťaží sa hnedé uhlie a farebné kovy. V poľnohospodárstve prevláda rastlinná produkcia nad živočíšnou. Dôležitou zložkou ekonomiky prímorského Bulharska je turistický ruch. K hlavným vývozným artiklom patria výrobky ľahkého priemyslu, potraviny a víno, ktoré úspešne obstojí v konkurencii na európskych trhoch.

Bulharsko je parlamentnou republikou. Hlavou štátu je prezident volený priamou voľbou na päťročné volebné obdobie - v prezidentských voľbách v roku 2011 zvíťazil Rosen Plevneliev, ktorý si funkciu prevzal v januári 2012. Zákonodarným orgánom, pozostávajúcim z 240 poslancov volených na štyri roky, je Národné zhromaždenie. Súčasným predsedom vlády je Bojko Borisov.

Bojko Borisov (1959) pôvodne zastával rôzne pozície na ministerstve vnútra, neskôr ako prezident polície získal rešpekt tvrdým bojom so zločineckými gangmi. V rokoch 2005-2009 bol Bojko Borisov primátorom Sofie a potom, čo jeho strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) zvíťazila v parlamentných voľbách 2009 so ziskom 39,71 % hlasov voličov, čo v prepočte znamenalo obsadenie 116 parlamentných kresiel, bol v júni toho istého roka vymenovaný za 50. predsedu vlády Bulharska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu