Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Biskupi konkrétne dôvody Bezákovho odvolania nepoznajú

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

DONOVALY - Konkrétne dôvody, ktoré viedli pápeža Benedikta XVI. k odvolaniu trnavského arcibiskupa Bezáka, sa slovenskí biskupi nedozvedeli ani z pápežovho listu, ktorý im k tejto veci poslal v októbri a ktorý dnes zverejnili. Pripustil to na tlačovej besede po zasadnutí Konferencie biskupov Slovenska (KBS) jej predseda, bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

„Rozhodnutie Svätého otca je rozhodnutím, ktoré my rešpektujeme. Nie sme oboznámení s obsahom všetkých podkladov, ktoré Svätý otec starostlivo preštudoval,“ uviedol Zvolenský. Podotkol, že dôvody sú kryté tajomstvom, ktoré biskupi považujú za užitočné, pretože chránia dôstojnosť každého, o kom sa rozhoduje. „Logicky sa dá predpokladať, že museli existovať problémy, ak sa nimi Svätý otec zaoberal,“ dodal Zvolenský.

V liste slovenským biskupom, ktorý je pápežovou odpoveďou na ich list z júla, Benedikt XVI. uvádza, že sa starostlivo oboznámil s vážnou a znepokojujúcou situáciou a po dlhej modlitbe sa nemohol vyhnúť povinnosti obnoviť medzi slovenskými biskupmi účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v Trnavskej arcidiecéze.

Na otázku, čo viedlo pápeža k formulácii, že treba obnoviť medzi biskupmi kolegialitu, Zvolenský uviedol, že nechce zachádzať do osobnej interpretácie a sú to dôvody, ktoré má pápež na základe starostlivo preštudovaných podkladov. „Cítime situáciu ako veľmi bolestnú pre celú katolícku cirkev na Slovensku. Celá kauza je aj na moje osobné očisťovanie,“ povedal Zvolenský. Konkrétnejší byť odmietol s tým, že ide o jeho súkromnú záležitosť. Pojem osobné očisťovanie vysvetlil ako hlbšie spoznávanie pravdy o sebe samých.

Ako ďalej Zvolenský na otázky médií uviedol, arcibiskup Bezák informoval KBS už po niekoľkých mesiacoch od nástupu do vedenia Trnavskej arcidiecézy o vážnych nejasnostiach týkajúcich sa spravovania majetku arcidiecézy. Kolegovia biskupi mu odporučili štandardné postupy, ktoré sa v takýchto prípadoch v katolíckej cirkvi používajú a Zvolenský predpokladá, že ich Bezák aj použil.

Na aktuálnom zasadnutí si KBS volil predsedu a podpredsedu na ďalšie tri roky. Do funkcie predsedu bol opätovne potvrdený Stanislav Zvolenský, podpredsedom zostáva nitriansky biskup Viliam Judák.

Pápež Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára tohto roka. Až do vymenovania nového pastiera pre Trnavskú arcidiecézu je jej pastoračným riadením poverený pomocný biskup Ján Orosch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu