Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Veľký návrat Počiatka z dovolenky: Chce odškodné pre mŕtvych robotníkov!

Fotografia z miesta nešťastia zhotovená len 10 minút pred zrútením Zobraziť galériu (5)
Fotografia z miesta nešťastia zhotovená len 10 minút pred zrútením (Zdroj: TA3)

BRATISLAVA – K obrovskému nešťastiu pri Kurimanoch, pri ktorom zahynuli štyria ľudia, sa dnes po prvýkrát vyjadril aj samotný minister dopravy Ján Počiatek. Vyšetrovanie príčin zrútenia diaľničného mosta na D1 pokračuje, podľa ministra už však dospeli k prvému závažnému záveru – nespadol most, ale podporná konštrukcia. To, prečo krízový štáb zasadal až tri dni po nešťastí, a kde sa minister v tom čase nachádzal, prezradiť nechcel.

Vyšetrovací tím, ktorý sa zaoberá zrútením betónového mosta pri Kurimanoch, už dospel k prvému jednoznačnému záveru. „Most tak, ako bol naplánovaný, nespadol. Zrútila sa podporná konštrukcia,“ povedal na dnešnej tlačovke minister dopravy Ján Počiatek. Táto informácia bude podľa neho veľmi dôležitá pri ďalších krokoch vo vyšetrovaní.

 

Dialničný most po zrútení
Zobraziť galériu (5)
Dialničný most po zrútení  (Zdroj: MV SR)

 

Ďalším podstatným faktom je, že podporná konštrukcia mosta bola na prvý pohľad výrazne odlišná od iných, ktoré sa na podperu podobných mostov používajú. Vyšetrovací tím má k dispozícii fotografiu osudného mosta, ktorá vznikla asi 10 min pred tragédiou. Zo snímky je evidentné, že podpera je štíhlejšia ako bežné konštrukcie.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) sa preto rozhodla zakázať používať konkrétnu podpernú skruž pre betonáž mostov typu WEISE na všetkých stavbách, ktorých je objednávateľom. "Tento zákaz vydala Národná diaľničná spoločnosť z dôvodu eliminácie prípadných škôd súvisiacich s použitím uvedeného typu podpernej skruže," doplnil hovorca NDS Marcel Jánošík.

 

Konštrukcia zrejme nevydržala nápor betónu
Zobraziť galériu (5)
Konštrukcia zrejme nevydržala nápor betónu  (Zdroj: MV SR)

 

Podľa ministra bude súčasťou vyšetrovania zistiť, či na zrútenie mosta nevplývala aj cena konštrukcie. „Budeme skúmať cenové rozdiely takýchto konštrukcií, aby sme mohli vylúčiť, prípadne potvrdiť, že cena mala vplyv na zrútenie stavby,“ uviedol Počiatek a dodal, že vyzvú všetkých dodávateľov, aby zabezpečili audit podobných stavieb nielen svojimi, ale aj nezávislými statikmi.

Čo sa zodpovednosti týka, tá v plnej miere padla na chrbát zhotoviteľa. Ministerstvo tak v súčasnosti analyzuje aj sieť subdodávateľov, ktorí sa na výstavbe mosta podieľali. Dielo je však sčasti vybudované, ministerstvo tak zhotoviteľa vyzvalo, aby do utorka (6. 11.) predložil technologické postupy, ktoré boli použité pri trvalých konštrukciách. "Otázka je, v akom sú stave. Možno je nutné urobiť nejaké kroky, aby boli zabezpečené trvalé objekty," vysvetlil Počiatek.

 

Pod ruinami zahynuli štyria ľudia
Zobraziť galériu (5)
Pod ruinami zahynuli štyria ľudia  (Zdroj: MV SR)

 

Minister dodávateľa zároveň vyzval, aby pristúpil k finančnému odškodneniu pozostalých po nebohých robotníkoch. „Bavíme sa o rozsahu, aký bol v minulosti v prípade baníkov alebo nešťastia v Novákoch,“ dodal minister. Čo znamená, že smútiaci príbuzní by mohli dostať necelých 6000 eur.

Objavili sa informácie, že v deň, keď došlo k obrovskému nešťastiu, bol minister dopravy na dovolenke. Prečo krízový štáb zasahoval až tri dni po nešťastí a kde v tom čase naozaj bol, však neprezradil. Zasadnutie v inej podobe ako aj komunikácia s kompetentnými podľa neho prebiehala nepretržite. „V tomto prípade nebolo potrebné také zasadnutie, kde by sa zišli všetci,“ povedal Počiatek a dodal, že záchranné práce na mieste jeho neprítomnosť nijak neovplyvnila.

 

Veľký návrat Počiatka z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MV SR)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu