Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nešťastie na Spiši: Zrútil sa betónový most, najmenej 4 mŕtvi a 14 zranených!

Na mieste zasahujú vrtuľníky sanitky aj hasiči Zobraziť galériu (14)
Na mieste zasahujú vrtuľníky sanitky aj hasiči (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pri obci Kurimany (okres Levoča) sa dnes okolo 14:30 zrútil betónový most! Podľa posledných informácií nehodu neprežili štyria ľudia a minimálne 14 bolo zranených. Na mieste nešťastí bol aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý prezradil pravdepodobnú príčinu zrútenia.

20:40 Jedného zo štyroch pacientov, ktorí boli hospitalizovaní vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Levoči, museli pre vážne zranenia previezť do Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana do Prešova. "U všetkých štyroch pacientov lekári v Levoči diagnostikovali úraz hlavy a hrudníka. U 32-ročného pacienta, ktorý mal najvážnejšie poranenia, sa navyše zistili zranenia vnútorných orgánov a tento pacient bol po stabilizácii prevezený na špecializované pracovisko do prešovskej nemocnice,“ spresnila hovorkyňa.

20:10  Počet smrteľných obetí tragédie stúpol na štyri. Na následky ťažkých zranení zomrel pacient, ktorého letecky previezli do košickej nemocnice. "Po prevoze bol v kritickom stave, podľahol následkom ťažkých zranení," uviedla hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová. Ďalších 14 ľudí je zranených, sú hospitalizovaní v nemocniciach v Levoči, Poprade a Spišskej Novej Vsi.

19:07  Do nemocnice v Prešove napokon oproti pôvodným informáciám bezprostredne nepriviezli nikoho. "Krajské operačné stredisko nás pripravovalo pôvodne na 15 pacientov, ktorí potenciálne mohli byť hospitalizovaní v prešovskej nemocnici, situácia sa vyriešila tak, že jednotlivé stavy sú riešené v priľahlých nemocniciach," uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J.A Reimana Prešov Renáta Cenková.

18:53 Lekári stále bojujú o život 47-ročného muža, ktorý pri zrútení sa konštrukcie mosta na stavbe diaľnice D1 medzi obcami Iliašovce a Kurimany dnes popoludní utrpel ťažké zranenia. V kritickom stave ho do košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) previezol vrtuľník spoločnosti Air Transport Europe.

18:45 Príčinou pádu nosnej konštrukcie mosta vo výstavbe na diaľnici D1 pri Kurimanoch na Spiši v okrese Levoča "je asi kolaps oceľových skruží, ktoré podopierali debnenie, kam sa lial betón", povedal o možnej príčine tragédie minister vnútra Robert Kaliňák.

17:40 Predseda vlády Robert Fico je v kontakte s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a členmi vedenia ministerstva dopravy, ktorí smerujú do Kurimian, kde sa zrútila nosná konštrukcia mosta a zavalila niekoľko ľudí. Predseda vlády bude žiadať dôsledné vyšetrenie tohto prípadu, uvádza premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík uviedol, že k zrúteniu došlo počas betonáže mosta. Príčiny zatiaľ nie sú známe. Ako doplnil, v tom čase sa na mieste nachádzalo do 20 ľudí. "Išlo o pád cestného mosta s osobami, ktoré na ňom pracovali, medzi obcami Kurimany a Iljašovce," ozrejmil pre hovorca krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Ladislav Fatura.

 

Kurimany
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

 

Najmenej 4 mŕtvi a 14 zranených

Štyria mŕtvi, štyria ťažko a desať ľahko ranených je doterajšia bilancia po zrútení sa nosnej konštrukcie mosta. Potvrdil prezident Hasičského a záchranného zboru SR Alexander Nejedlý. Na miesto prileteli aj dva záchranárske vrtuľníky, zasahuje 42 hasičov a 14 vozov z Levoče, Báhároviec, Prešova, Spišskej Novej Vsi, Krompách a Kežmarku a niekoľko sanitiek.

Zavalených ľudí pomáhajú hľadať špeciálne civičené psy. Prehľadávajú trosky, i keď sa pod nimi pravdepodobne nikto nenachádza. Hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Sylvia Galajda priblížila, že posádka popradského vrtuľníka dopravila jednu zranenú osobu do nemocnice v Poprade a vracia sa späť.

Druhý vrtuľník s ďalším zraneným by mal v týchto chvíľach odovzdávať pacienta v Košiciach. Bližšie informácie o zdravotnom stave nie sú zatiaľ k dispozícii. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej, sa prešovská nemocnica pripravuje na 15 zranených.

Nemocnice sú v pohotovosti

Do levočskej nemocnice priviezli štyroch pacientov, ktorým sa venuje celý tím lekárov. Ďalšie informácie budú poskytovať až po prvých diagnostických vyšetreniach. Do popradskej nemocnice doviezli dvoch zranených vo veku 31 a 39 rokov.

Generálny riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč povedal, že obidvaja pacienti sú mimo ohrozenia života a sú stabilizovaní. Jeden zo zranených je na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení, má poranený hrudník. Druhý pacient je na traumatológii, má vykĺbené pravé rameno, pravé zápästie a stehennú kosť.

V Nemocnici s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi prijali šiestich pacientov. Jeden z nich je v ťažšom stave, má poranenie v driekovej časti, bez ochrnutia. Päť pacientov je ľahšie zranených. Všetci sú pri vedomí a stabilizovaní. Informácie poskytla hovorkyňa spoločnosti Svet zdravia Veronika Deckerová.

Jedného zraneného previezli vrtuľníkom do košickej nemocnice. Jeho stav je vážny, utrpel závažné poranenie hlavy a brucha. Lekári na traumatologickom oddelení bojujú o jeho život.

 

 

Kurimany
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

 

Na miesto smerujú Kaliňák a Zvolenská

Na miesto nešťastia vyrazil aj minister vnútra Robert Kaliňák a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. "Predseda vlády Robert Fico je v pravidelnom kontakte s ministrom vnútra R. Kaliňákom a členmi vedenia ministerstva dopravy, ktorí sú už na ceste na miesto nešťastia. Predseda vlády bude žiadať dôsledné vyšetrenie tohto prípadu," povedala premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Most na úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov stavajú firmy Váhostav – SK, a.s. a Bögl a Krýsl, k.s. Podľa hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti Marcela Jánošíka nenesie NDS zodpovednosť za tragédiu. "My situáciu riešime ako investor projektu," uviedol Jánošík.

 

Kurimany
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

 

Most sa zrútil aj v novembri pred šiestimi rokmi v Martine. Išlo o most pre chodcov. Dôvodom zrútenia malo byť prehrdzavenie vnútornej časti oceľového lana a uvoľnenie upnutia lana v upínacom kĺbe. Oceľovo-betónový most dlhý 37 metrov a široký tri metre postavili v polovici 80-tych rokov. Cez most v čase jeho zrútenia nikto neprechádzal.

Boli ste na mieste? Máte k dispozícii fotografie alebo videá? Pošlite nám ich na tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu