Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Uhliarik: Sterilizácia nie je kúpa zlých šiat alebo opakujúce sa voľby

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Sterilizácia je nezvratný proces a muž alebo žena už na 99,9 percenta nikdy nebudú mať deti. V dnešnej parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne Lucie Nicholsonovej (SaS), ktorý zavádza dobrovoľné bezplatné sterilizácie, to vyhlásil exminister zdravotníctva, lekár a poslanec KDH Ivan Uhliarik, podľa ktorého KDH novelu nepodporí a k rovnakému postoju vyzval aj ostatných poslancov.

"Sterilizácia nie je kúpa zlých šiat alebo voľby, ktoré sa opakujú každé štyri roky. Tu už nejde rozhodnutie zmeniť. Akékoľvek rozhodnutie, ktoré urobí človek v danom momente, sa môže po nejakom čase ukázať ako životný omyl alebo životná tragédia. Vy ste nikdy nezmenili názor v zásadných životných postojoch?" pýtal sa Uhliarik Nicholsonovej. Tvrdí, že ľudia menia svoje názory a aj tu by sa našli muži alebo ženy, ktorí by zmenili názor a považovali svoje rozhodnutie za chybu. "Čo potom? Majú vás navštíviť a vy im poviete, že si to na budúce majú lepšie rozmyslieť?" pýtal sa opäť.

Nicholsonovej tiež odkázal, že hovorí o rizikách hormonálnej antikoncepcie, ale o medicínskych rizikách sterilizácie nie, napriek tomu, že reálne existujú. Tiež upozornil, že u Rómov je neplodná žena pokladaná za menejcennú a okolie ju neakceptuje. "Nemyslíte si, že by sa takýmto návrhom urobilo viac škody ako úžitku?" vyhlásil.

Uhliarik zároveň poukázal na to, že na trhu sú mnohé antikoncepčné prostriedky s dlhodobým účinkom, ako napríklad vnútromaternicové teliesko, ktoré stojí 160 eur na štyri roky. "Navyše je to dočasná antikoncepcia, nie trvalá," odkázal.

Líder SaS Richard Sulík reagoval, že z Uhliarikovho vystúpenia mal dojem, akoby boli sterilizácie dnes zakázané a SaS bojovala za ich povolenie. "Ony ale existujú a kto to chce dnes využiť, tak to využiť môže, len ho to stojí peniaze. My navrhujeme, aby ženy, ktoré peniaze na to nemajú, aby aj ony mali k dispozícii slobodu rozhodnutia. Je to nezvratný proces, ale podobne nezvratný je aj ten, keď má matka desať detí a zistí, že toľko mať nechcela," odkázal.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity a poslanec OĽaNO Peter Pollák potvrdil Uhliarikove slová, že neplodná žena v rómskej komunite môže byť terčom útokov a môže mať obrovský problém v ďalšom živote. "Ja skôr uprednostňujem antikoncepciu pred sterilizáciou, preto budem proti tomuto návrhu," deklaroval.

Nicholsonová zdôraznila, že Uhliarik nie je gynekológ a ona konzultovala práve s týmito odborníkmi, ktorí "šmahom ruky jeho argumenty zotrú". Podľa jej slov bol Uhliarik vo svojom vystúpení tendenčný. "Vidíte niekde v mojom návrhu, že ideme niekoho motivovať k sterilizáciám? My ideme niekomu platiť? My hovoríme o dobrovoľných sterilizáciách," konštatovala.

Podľa jej návrhu majú mať osoby s minimálne štyrmi deťmi, alebo osoby staršie ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi, nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu. Zákrok sa má podľa právnej normy plne uhrádzať z verejného zdravotného poistenia. Nicholsonová sa domnieva, že táto zmena môže znížiť počet potratov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu