Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štefanec: Vznik ČSR by sme si mali pripomínať ako štátny sviatok

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vznik Československa je taký významný medzník v histórii slovenského národa, že by sme si ho mali podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca pripomínať na úrovni štátneho sviatku a to napríklad na úkor Dňa Ústavy SR.

Ako povedal Štefanec, väčším pripomínaním si vzniku Československa by sme prejavili úctu takým osobnostiam slovenského národa, ako bol Milan Rastislav Štefánik. Pre Slovákov znamenalo Československo podľa Štefanca prvý dotyk s demokraciou a možnosť nového kultúrneho rozvoja. „Bol to začiatok vzdelanostného rozvoja. Začala rásť inteligencia,“ povedal. Prijatie Martinskej deklarácie 30. októbra 1918 podľa Štefanca legalizovalo vznik Československa a bolo kľúčovým pre ďalší rozvoj.

Vznik prvej Československej republiky bol podľa podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) pre Slovákov výrazným medzníkom v dejinách . „Jej vznik totiž zabezpečil pevné a medzinárodne uznané hranice Slovenska,“ povedala dnes. Zároveň upozornila na dôležitosť prijatia základného dokumentu zrodu a konštituovania Česko-Slovenska - Martinskej deklarácie.

"Deklarácia slovenského národa patrí medzi kľúčové dokumenty zrodu československého štátu. Navyše martinské udalosti sa odohrávali nezávisle od pražských, pretože počas zasadnutia signatári deklarácie nevedeli o vzniku ČSR,“ povedala.

Bez vzniku Československa by podľa poslanca NR SR Daniela Krajcera (SaS) pravdepodobne nebolo ani samostatné Slovensko. „Príčiny vzniku spoločného štátu a neskôr rozpadu sú rozdielne, výsledok je v oboch prípadoch pozitívny. Máme možnosť rozhodovať sami o sebe,“ povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu