Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čím sa môžeme pochváliť: Vedci zo SAV majú počítač svetovej úrovne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: google)

BRATISLAVA - V areáli Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave dnes slávnostne uviedli do prevádzky superpočítač, ktorý sa svojimi parametrami radí medzi 500 najvýkonnejších počítačov na svete.

Slovenskí vedeckí pracovníci a celá akademická obec získali superpočítač, ktorý po hlasovaní verejnosti dostal meno Aurel, v rámci projektu Slovenská infraštruktúra pre vysokovýkonné počítanie (SIVVP).

"Myslím si, že len ambiciózny a výnimočný cieľ dodáva človeku odvahu posúvať sa ďalej vo svojej práci, živote a vysporiadať sa so všetkými prekážkami a povinnosťami, ktoré na ceste k tomuto cieľu stoja. Vytrvalosť, odvaha, presvedčenie o správnosti veci je veľmi dôležitým faktorom pre úspech každého diela. Stojíme v tomto prípade na konci etapy zaobstarávania unikátneho superpočítača so svetovými parametrami a práve tento moment znamená šancu pre nové na Slovensku doteraz nedostupné riešenia. Posúva nás všetkých, našu spoločnosť a prirodzene v rámci nej veľmi dôležitú identitu, na ktorú sa veľmi často zabúda, slovenskú vedu o pomyselný stupienok vyššie. Zvlášť pozitívne vnímam skutočnosť, že pri príprave a realizácii projektu Slovenská infraštruktúra pre vysokovýkonné počítanie sa dokázali integrovať zdroje do jedného významného strategického projektu," povedal v príhovore minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič. Ako ďalej uviedol, superpočítač môžu využiť tak vedci, ako aj študenti i pri riešení úloh v rámci medzinárodných projektov.

Superpočítač Aurel môžu využívať nielen vedci SAV, ale bezodplatne aj akademická obec partnerských univerzít, a to STU Bratislava, Žilinskej univerzity, UMB v Banskej Bystrici, TU Košice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu