Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zdravotné sestry a ošetrovatelia protestovali v Košiciach

Zdravotné sestry a ošetrovatelia protestovali v Košiciach Zobraziť galériu (13)
Zdravotné sestry a ošetrovatelia protestovali v Košiciach (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Vyše 200 zdravotných sestier a ostatný zdravotný personál sa dnes popoludní zišli pred Ústavným súdom, aby svojim protestom poukázali na nespravodlivé zaobchádzanie zo strany štátnych inštitúcií.

Nakoniec sa však museli od Ústavného súdu presunúť do centra, pretože sa v ňom konali neverejné zasadnutia. Ich slušný a sympatický protest sa stretol s veľkými sympatiami verejnosti. „Prišli sme sem z celého Slovenska a žiadame Ústavný súd, aby rozhodol o našom zákone do konca roka,“ hovorí predsedkyňa Odborovej komory sestier Mária Lévyová.

„Naše požiadavky nie sú egoistické, podporilo nás už viac ako štvrť milióna občanov. Koľko politických strán má takúto podporu ?“ Sestričky sú pobúrené tým, že ich vybojované zvýšené mzdy napadli na Ústavnom súde niektorí lekári a tak žijú v neistote. „Nehádžeme všetkých lekárov do jedného vreca ale niektorým zatemnil stavovský egoizmus mozog. V našich radoch rastú nepokoje. Preto sa pýtame, dokedy nás budú degradovať a šliapať po našich právach ?“ Sestričky priznávajú, že majú radi svoju prácu, chcú slúžiť pacientom a chcú ostať doma na Slovensku.

„Pri našich platoch a nevážení si našej práce, je však pochopiteľné, že mnohé odchádzajú do zahraničia. Podľa predpokladov do roku 2020 bude v Európskej únie chýbať 500 tisíc sestier. Koľko bude chýbať na Slovensku ?“ pýtajú sa sestry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu