Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dezinsekcia na Šariši: V osade sa začali množiť šváby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

VEĽKÝ ŠARIŠ - V niekoľkých nízko štandardných bytoch v osade vo Veľkom Šariši, okres Prešov, sa objavili šváby. Radnica z obavy, že by sa tento nepríjemný hmyz mohol rozšíriť, objednala postrek.

Dnes popoludní ho realizovala spoločnosť, ktorá sa zaoberá dezinsekciou priestorov. Prednostka Mestského úradu vo Veľkom Šariši Mária Gáborová pre médiá uviedla, že takáto dezinsekcia sa v rómskej osade vykonáva vôbec po prvý raz. Predtým sa tu robila len deratizácia.

"Náš vedúci terénny pracovník nahlásil, že v osade sa vyskytujú šváby. Problém sme museli urýchlene riešiť a objednali sme postrek. Ten sa robí v 20 bytových jednotkách vrátane hygienického centra," konštatovala prednostka. Pripomenula, že náklady na tieto práce bude hradiť mesto a mali vyjsť približne na 720 eur. Radnica sa obávala, že vajíčka hmyzu by sa mohli preniesť nielen do ďalších bytov, ale aj do školy. Dezinsekciu by podľa prednostky mali zopakovať o šesť týždňov.

 "Báli sme sa, aby šváby nevliezli deťom do ucha, mali sme z toho strach. Ešte v živote sme to doma nemali, až teraz," povedala Lucia Bilá. V spomínanom byte žije s manželom a tromi deťmi a tvrdí, že chrobáky im liezli aj do jedla. Hmyzu sa obávali obyvatelia susedných bytov, ktorí potvrdili, že nič podobné tu nemali a u nich sa vraj ani teraz šváby neobjavili. Dezinsekciu priestorov preto privítali.

Postrek realizoval zamestnanec dezinsekčnej firmy Milan Sopoliga. Vysvetlil, že postrek je potrebné aplikovať pod strechou, kde bolo veľa múch, ale aj v obytných priestoroch, kde sa objavili mravce a šváby. "Máme dva druhy prípravkov, jeden vyťahuje chrobáky a druhý zasa odpudzuje a má repelentné účinky. Prípravky nie sú nebezpečné, nejde o toxickú látku. Pre istotu však odporúčame vstup do priestorov tak po 20 minútach," povedal Sopoliga.

Gáborová uviedla, že počas dnešného dňa výskyt švábov nahlásili aj obyvatelia pristavených unimobuniek. V prípade, že sa skutočnosť potvrdí, bude sa tým mesto okamžite zaoberať. "Ide predovšetkým o hygienu. Prevencia je veľmi dôležitá a podstatné je problém podchytiť hneď na začiatku. Budeme prirodzene robiť aj osvetu medzi členmi tejto komunity a zdôrazňovať nutnosť dodržiavania hygienických zásad," doplnila prednostka.

Mesto Veľký Šariš pred niekoľkými rokmi zbúralo staré chatrče a na ich mieste postavilo prízemné byty nižšieho štandardu, na čom sa podieľali aj príslušníci rómskej komunity. Dnes v nich žije približne 400 ľudí. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu