Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Cintoríny stále bojujú s vandalmi: Nasadili už aj SBS-ku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Bratislavské cintoríny stále viac trápi vandalizmus. Vandali kradnú, poškodzujú hroby či sochy a niektorí už napadli aj zamestnancov cintorína, tvrdí riaditeľ Marianum - Pohrebníctva mesta Bratislavy Miloslav Hrádek. Na vandalov a tiežkamenárov na cintoríne v Podunajských Biskupiciach nasadili koncom septembra aj strážnika SBS. Tam, kde polícia nestačí, si takto chceli pomôcť sami.

Situácia sa podľa Hrádeka stále zhoršuje, krádeží pribúda a problémy má pohrebníctvo na všetkých cintorínoch. "V júli sme mali incident so zlodejom, ktorého sme prichytili priamo pri čine. Chcel odcudziť lampáš z hrobového miesta," hovoril o situácii v Podunajských Biskupiciach pred takmer troma mesiacmi Hrádek. Na zlodeja vtedy upozornila návštevníčka. "Tvrdil, že je objednaný remeselník, čo však nevedel preukázať. Na základe našej výzvy odišiel, no neskôr sa vrátil a chcel ma aj napadnúť," opísal riaditeľ. Keďže vandala prichytili v čase, kedy ešte nestihol nič ukradnúť ani poškodiť, polícia ho nepotrestala.
      
Hrádek tvrdí, že podobných situácií pribúda a vandali sa už pokúsili napadnúť aj zamestnanca cintorína. Koncom septembra v Podunajských Biskupiciach preto nasadili SBS-kára, situáciu chceli takto aspoň sčasti stabilizovať. "Problémy sú ale všade, no peniaze na stráženie každého cintorína nemáme," dodal. Celková plocha udržiavaných cintorínov je podľa Hrádeka skoro 75 hektárov a na efektívne stráženie cintorína potrebuje pohrebníctvo na jeden hektár jedného strážnika. Na 24-hodinové stráženie 365 dní v roku potrebujeme 3.942.000 eur, počítal Hrádek. "Čiastka za stráženie predstavuje skoro dvojnásobok celkových nákladov na prevádzku bratislavských cintorínov."
      
Pred letom poškodili vandali aj Sochu Spasiteľa na Martinskom cintoríne. V takmer životnej veľkosti ju tam osadili začiatkom mája, koncom mesiaca si ju už všimli vandali a odlomili jej prsty. "Niektorí návštevníci sa asi riadia heslom - Čo môžeš ukradni a čo nie, tak aspoň znič," podotkol Hrádek. Socha sa terčom vandalov stala v júni opäť a prišla o ďalšie prsty a v posledných mesiacoch im neunikli okrem hrobov ani verejné toalety či informačná tabula. "Ak sa nám aj podarí niekoho prichytiť, tak sa vyhovára, že je z rodiny, niečo opravuje, že je bratranec, sesternica. Potýkame sa doslova s veternými mlynmi," hovorí Hrádek.
      
Cintoríny chodí pravidelne kontrolovať mestská polícia. "Týmto miestam sa nevyhýbame, policajti tam chodia v rámci bežnej obchôdzkovej služby," povedal hovorca mestskej polície Peter Pleva. Udalosti ukazujú, že to ale nestačí. Za trestný čin krádeže na mieste posledného odpočinku pritom páchateľovi hrozí po preukázaní viny trest odňatia slobody vo výške tri až desať rokov, pripomenula bratislavská krajská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu