Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Otrávených Prešovčanov liečia alkoholom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Z najhoršieho sú vonku. Z ôsmich hospitalizovaných Prešovčanov, ktorí na oslave popíjali pančovaný alkohol, v ktorom objavili stopy metanolu, sú štyria úplne mimo ohrozenia života, pretože v ich krvi, nezistili zbytky metanolu.

Šesť mužov a dve ženy ležia na dvoch prešovských interných oddeleniach, dvaja z nich na pracovnom lekárstve. Sú vo veku od 20 do viac ako 50 rokov. „Štyria majú pozitívnu vzorku metylalkoholu v krvi,“ informoval riaditeľ prešovskej nemocnice Radoslav Čuha. Otrávení mali po požití metanolu, také isté príznaky, ako po požití alkoholu.

Pacienti sú hospitalizovaní od nedele, a liečia ich i alkoholom. „Postupujeme podľa predpisov, ktoré používa aj česká internistická a toxikologická spoločnosť. Ich stav sme konzultovali aj s Národným toxikologickým centrom v Bratislave. Dostávajú primeranú rehydratačnú a infúznu liečbu. V pravidelných intervaloch im kontrolujeme vnútorné prostredie, takzvanú acidobazickú rovnováhu. To je jeden z prvých signálov možnej otravy. Už je u týchto pacientov v norme. Riadne prijímajú potravu, tekutiny aj primeranú dávku alkoholu dostávajú ako protilátku. I vysoké dávky kyseliny folovej,“ hovorí primár interného oddelenia Marián Babčák.

To znamená, že pacientom pravidelne podávajú raz za hodinu jednu tretinu z pol decilitrového pohára medicínského alkoholu. A tak sú pacienti stále v miernom stave opitosti, okolo 1 promile. Táto liečba je úspešná: „ Zdá sa, že v priebehu ďalších 24 hodín ich stav bude natoľko stabilizovaný, že budú môcť ísť domov,“  dodáva M. Babčák.

Liečenia alkoholom, nie je nič novým pod slnkom. I odborníci odporúčajú, aby po otrave metanolom, rýchlo konzument vypil 2 decilitre čistého, kvalitného 40 stupňového alkoholu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu