Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Štrajkujúci nesmú mať dovolenku ani náhradné voľno

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Učitelia i nepedagogickí zamestnanci, ktorí sa rozhodnú vo štvrtok 13. septembra štrajkovať, nesmú mať v tento deň dovolenku ani náhradné voľno.

"V deň štrajku jeho účastníci nevykonávajú prácu u zamestnávateľa a nemajú nárok na mzdu," uvádzajú v pokynoch školskí odborári. Za tento deň si zároveň musia do zdravotnej poisťovne sami uhradiť odvod 1,58 eura. Sociálne poistenie sa v deň štrajku neprerušuje. O organizácii štrajkového dňa na školách rozhodnú riaditelia individuálne.

"V praxi sa prerušuje vyučovanie, ak ide do štrajku aspoň 50 percent zamestnancov, pretože je otázne, či škola dokáže zabezpečiť riadny chod," povedal predseda školských odborárov Pavel Ondek.
Ak sa na škole nachádzajú aj zamestnanci, ktorí sa do protestnej akcie nezapoja, vysporiadajú sa s nimi rôzne. Podľa Ondeka musí neštrajkujúcim umožniť náhradnú prácu každá škola.

Riaditeľ môže určiť len formu, teda či to bude práca v škole, alebo na doma. Neštrajkujúci si môžu na štvrtok zobrať aj dovolenku.

Podľa odporúčaní štrajkového výboru by sa malo vo štvrtok pred každou štrajkujúcou školou alebo v jej areáli uskutočniť medzi 9:00 a 10:00 zhromaždenie. Predseda štrajkového výboru alebo koordinátor štrajku tu má vystúpiť s Vyhlásením Rady zväzu o vyhlásení štrajku a vysvetliť ciele akcie. Na rannom zhromaždení by mali urobiť aj prezenčné listiny s podpismi zamestnancov, ktorí sú v štrajku. Odborári odporúčajú štrajkujúcim pozitívne vysvetľovať štrajk transparentom, letákmi, alebo iným vhodným spôsobom, vrátane rozhovoru so zástupcami médií.

"Zabezpečte, aby sa štrajk nezneužil na politické ciele a propagáciu politických strán a zabezpečte vhodne elimináciu prípadných provokatérov znevažujúcich štrajk a jeho spolitizovanie," uvádza v organizačných pokynoch Ondek.

Odborári vyhlásili jednodňový výstražný štrajk na štvrtok 13. septembra. Podľa predbežných informácií sa zapojí približne 90 percent základných a viac ako 80 percent stredných škôl, vysoké školy sa zatiaľ k podpore nevyjadrili. Učitelia sa chystajú zatvoriť školy od 6:00 do 18:00 presne po roku od protestného stretnutia pred Úradom vlády SR.

Rozhodli sa tak preto, že rokovania zástupcov zväzu s ministerstvom školstva ani za rok nepriniesli očakávané výsledky. Od akcie očakávajú najmä zvýšenie mzdy o 10 percent. V súčasnosti zarábajú učitelia v priemere 740 eur mesačne, priemerná mzda školníkov, upratovačiek alebo kuchárok je približne 460 eur. Štrajk plánujú v materských, základných, stredných aj vysokých školách, kde majú odbory 50-tisícovú členskú základňu. Školy vyvesia na školách informácie o štrajku v deň jeho konania.

Jedným z dôvodov na štrajk je aj predložený návrh rozpočtu SR na roky 2013 až 2015 v rezorte školstva. Odbory žiadajú upraviť rozpočet tak, aby reálne platy zamestnancov v školstve vzrástli budúci rok minimálne o 10 percent. Taktiež volajú po úprave systému odmeňovania, ktorý by zabezpečil pedagogickým a odborným zamestnancom platy na úrovni 1,2- až dvojnásobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Pre odborárov je prioritou celkové systémové zvýšenie financií do školstva tak, aby bol podiel z HDP do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu