Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Motivácia k štúdiu: Byť vzdelaný sa oplatí, dopyt po kvalifikácii stúpa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ak sa chcú Slováci uchytiť na trhu práce, tak sa im oplatí zvyšovať si vzdelanie i rozširovať zručnosti. Podľa prieskumu, ktorý vznikol v rámci národného projektu Sústava povolaní, počet pracovných miest s nízkou kvalifikáciou ubúda a pribúda naopak náročnejších pozícií.

"Zvýšila sa kvalifikačná náročnosť a zložitosť práce," konštatuje sa v projekte. Dokazuje to aj vývoj za roky 2010 a 2011, kedy sa počet riadiacich pracovníkov zvýšil takmer o jednu tretinu, podobne ako podiel pozícií pre tvorivých pracovníkov, odborných technikov a úradníkov. Najnižší záujem bol o málo kvalifikované administratívne práce a práce s prevahou manuálnych činností.

Aktuálne sú podľa personálnej spoločnosti Trenkwalder "in" najmä IT špecialisti, ekonómovia, operátori a programátori CNC strojov, zvárači, elektrikári, frézari, strojári, opravári strojov a vodiči vysokozdvižného vozíka. "Títo si nájdu prácu bez väčších problémoch, mnohí okamžite a na úrade práce skončia de facto iba vtedy, ak chcú," konštatuje šéf firmy Luboš Sirota.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu