Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bratislavskému macovi hrozí odstrel: Obyvatelia sú proti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Štvrťtonového chlpáča, ktorý minulý týždeň vyvolal rozruch v okolí Svätého Jura, zrejme čaká smutný osud. Bratislavského medveďa, ktorého v sobotu (25. augusta) nad vinohradmi zahliadol poľovník, chcú odstreliť!

Takmer 30-centimetrové stopy a rozdriapané pne. Takúto „spúšť“ po sebe zanecháva bratislavský maco, ktorý sa už niekoľko dní túla po lesoch malokarpatského regiónu v blízkosti hlavného mesta. Primátor Alexander Achberger preto uvažuje aj nad razantnejším riešením, s ktorým sa obracia na poľovníkov. „Mali by sa urobiť rázne kroky a situáciu by mal riešiť Slovenský poľovnícky zväz,“ povedal pre denník SME.

 

Bratislavskému macovi hrozí odstrel:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

 

Na odstrel zatúlanej šelmy však bude potrebovať súhlas ministerstva životného prostredia. Obyvateľov blízkych mestských častí tento nápad ani zďaleka neteší a svoje pohoršenie prejavili aj na diskusii facebookovskej stránky Svätého Jura. „Odstreliť by som dala akurát tak toho, kto to navrhol. Čo ho neuspia a neprevezú tam kde má byť ?! Je to len zviera, ktoré za nič nemôže!“ píše jedna z rozhnevaných prispievateľov.

Ďalší si myslí, že väčším problémom ako zatúlaný medveď, sú skôr premnožené diviaky: „V Jure máme veľa diviakov, tie tiež vedia napadnúť človeka, o ne by sa mali starať, a vedia narobiť viac škody v národnom hospodárstve ako medvede.“ Na strane obyvateľov stojí aj ochranár Erik Baláž, ktorý roky pozoruje medvede. „Mal by odísť sám. Možno nejaký čas ostane, keď tam našiel potravu, ale predpokladám, že si bude hľadať cestu späť,“ uviedol pre denník Korzár.

Ekológ a ochranca Baláž tvrdí, že bratislavský medveď zablúdil a je dezorientovaný. V Malých Karpatoch sa podľa neho dlho nezdrží, keďže nejde o samotárske zviera. Ak by však maco neodišiel, možno ho odplašiť hlučným správaním.

Medveďa zbadal v sobotu (25. augusta) jeden z členov poľovníckeho združenia Jablonka, keď sa prechádzal revírom medzi Sv. Jurom a Račou, v lese nad kaplnkou. "Najprv si myslel, že je to diviak, no potom zistil, že je to medveď," povedal Achberger. "Bol od neho necelých 30 metrov, šťastie, že ho nezavetril." Podľa stopy, ktorú neskôr na danom mieste poľovníci odfotili, sa predpokladá, že ide približne o 250-kilogramového medveďa.

Keď sa informácie o túlavom medveďovi v blízkosti hlavného mesta objavili v médiách, ozval sa ďalší svedok, ktorý tvrdil, že ho videl, ako si vo vinohradoch pochutnáva na hrozne. Z druhého stretnutia sa však nakoniec vykľul falošný poplach, keď si niekto hladného chlpáča pomýlil so zlodejom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu