Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Slováci chcú cestovať za správnym lekárom: Dôležité sú referencie aj internet!

BRATISLAVA - V posledných rokoch sa téma zdravia stáva čoraz výraznejšou a dôležitejšou. Nielen z pohľadu životného štýlu, či stravovania, ale aj spoločenských zmien, ktoré upriamili pozornosť na chýbajúce financie v sektore zdravotníctva. Pri výbere "správneho" lekára môže napomôcť aj internet. Vznikla aj špecializovaná wwebstránka, na ktorej môžu pacienti hodnotiť svojich doktorov ako aj celú ambulanciu.

Podľa výskumného projekt Slovenský spotrebiteľ, ktorú realizovala reklamná agentúra Publicis Knut pred piatimi rokmi, považuje tému úrovne zdravotníctva za jednu z troch najzávažnejších len necelá tretina populácie (29 %). Pritom snaha o zachovanie svojho zdravia a zdravia svojich najbližších je u mnohých prvoradou životnou hodnotou.

K lekárovi len s vážnym problémom

Viac ako polovica populácie nad 15 rokov (58 %) navštívi lekára len v prípade vážnejšieho ochorenia. Ľahšie stavy máme tendenciu skúšať samoliečiť doma. Oproti tomu vždy, za každých okolností ide k lekárovi 29 % ľudí. Kritickú skupinu tvoria tí, ktorí odmietajú navštíviť lekára, predstavujú 14 % populácie. V takomto prípade hrozí nielen prechodenie ochorenia, ale aj to, že sa vznikajúci zdravotný problém nepodchytí včas. Pravidelne podstúpi preventívnu lekársku prehliadku viac ako 40 % Slovákov. Oproti tomu „odmietači“ preventívnych prehliadok predstavujú viac ako 20 %.

Ochota cestovať

Vzdialenosť k lekárovi je, aj po mnohých redukciách vlakových, či autobusových spojov, druhoradou záležitosťou. Ľudia sú v konečnom dôsledku ochotní cestovať za vyšetrením, len aby sa dostali do rúk toho „správneho“ lekára o ktorom majú pozitívne referencie, alebo vlastnú dobrú skúsenosť. Ochotní sme cestovať za lepším odborníkom v rámci okresu (20 %), do iného okresu (21 %), do iného kraja (26 %) alebo až do inej krajiny (11 %). Len 15 % trvá na blízkosti odborného lekára/špecialistu v mieste bydliska/mesta.

Výber lekára

Pre viac ako dve tretiny (76 %) ľudí je najdôležitejším faktorom spokojnosť s lekárom. Platí to tak pri preventívnych vyšetreniach, ako aj v prípade návštevy odborných lekárov a hospitalizácií. Najväčšiu váhu pri výbere lekára má slovo najbližšej rodiny. Vyjadrenie ošetrujúceho lekára má najdôležitejší vplyv v prípade potreby odborného vyšetrenia alebo hospitalizácie. Tieto dva faktory uviedla nadpolovičná väčšina respondentov. Podstatný vplyv má aj okolie – priatelia a známi. Najmenší vplyv na výber lekára, či všeobecného alebo odborného, majú médiá a rôzne informačné zdroje. Z toho vyplýva, že skúsenosť s lekárom a jeho odporúčania spolu s referenciami okolia majú u ľudí najväčšiu váhu.

Pomôže aj stránka www.vysetrenie.sk

V prípade, že pacient nemá dostatočné možnosti, aby sa na lekára opýtal známych alebo rodiny môže využiť aj internet. Na Slovensku existuje stránka www.vysetrenie.sk, na ktorej je databáza lekárvo a aj ambulancii. Ľudia tu hodnotia svojich lekárov, delia sa o svoje skúsenosti, či už pozitívne alebo negatívne.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu