Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tragické preteky: Zomrela tehotná Adriana (†37) kvôli zlyhaniu bezpečnosti?!

Pri tragickej nehode zahynula tehotná žena
Pri tragickej nehode zahynula tehotná žena (Zdroj: tasr, franchisinginfo.cz)

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM/BRATISLAVA - Nehoda na sobotňajších automobilových pretekoch v Novom Meste nad Váhom si vyžiadala dve obete. Pri náraze na mieste zahynula tehotná Novomešťanka Adriana a po prevoze vrtuľníkom podľahol zraneniam v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave na Kramároch 10-ročný chlapec z Hriňovej. Vyšetrovateľka už začala trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia.

Okrem dvoch obetí náraz auta zranil aj ďalšie tri deti vo veku 13, 9 a 12 rokov a dve dospelé osoby. Štyroch z nich hospitalizovali a operovali vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, jedno dieťa hneď prepustili.

„Zahynula aj naša susedka. Bývala v bytovke za tou nešťastnou autobusovou zastávkou. A v októbri čakala bábätko. Vážne zranený bol aj jej 42-ročný manžel. Malé dcéry tiež odviezla sanitka,“ uviedli smutní susedia z činžiaku pre denník SME. Ďalšia obeť, desaťročný chlapec, bol spolu s najbližšími v Novom Meste na návšteve. Na pretekoch s ním bola aj dvanásťročná sestra, ktorá taktiež utrpela zranenia.

Špeciálne upravené vozidlo BMW, ktoré riadil František (54) z okresu Nitra, z doteraz nezistených príčin po prejdení ľavotočivej zákruty zišlo vpravo mimo cesty a narazilo do prizerajúcich sa divákov, ktorí stáli na autobusovej zastávke v ulici Klčové. „Išli sme za sebou, nebolo žiadne predbiehanie áut. Bohužiaľ som dostal šmyk na mokrej vozovke a auto bolo neovládateľné. Poruchu som nemal žiadnu. Je mi to veľmi ľúto,“ skonštatoval jazdec.

V súvislosti s tragédiou sa vynorili otázky týkajúce sa bezpečnosti. Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského automobilové preteky v obývaných oblastiach, pri ktorých vozidlá dosahujú výrazne vyššie rýchlosti, ako je na takých miestach obvyklé v bežnej premávke, by mali mať prísne bezpečnostné opatrenia.

"Diváci by mali byť za plotom, ktorý nemôžu prekonať a dostať sa do potenciálne nebezpečných miest," uviedol Drahovský, ktorý síce nepozná detaily nehody, ale podľa jeho slov by divákov od trate nemala deliť len páska, ale plot alebo iná fyzická zábrana. V prípade, že by aj plot niektorí z nich preliezli, malo by nasledovať ďalšie opatrenie. "Organizátori by mali preteky okamžite prerušiť a zabezpečiť, aby sa v blízkosti trate nikto nenachádzal," myslí si Drahovský.

Riaditeľ pretekov Peter Baláž po nehode uviedol, že už nikdy žiadne organizovať nebude a tohtoročný Podjavorinský okruh bol definitívne posledný. „Je mi to ľúto. Počas jedenástich ročníkov sa nevyskytol žiaden problém. Najviac je mi ľúto tých ľudí, čo zostali na zemi,“ povedal so slzami v očiach pre SME. Aj on potvrdil, že ľudia stáli mimo vyhradeného priestoru za páskou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu