Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Panika v Ilave: Medveď v meste, obyvateľov varujú rozhlasom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ILAVA – Ilavská radnica varovala prostredníctvom mestského rozhlasu svojich obyvateľov pred možnosťou stretu s medveďom. Videli ho v mestskej časti Skala smerom na Valaskú Belú, niektorí tamojší obyvatelia prestali chodiť do lesa na huby či liečivé rastliny.

Poľovníci hovoria o zbytočnej panike. „Zareagovali sme na opakované informácie od občanov, že v extraviláne a dokonca i v intraviláne Ilavy videli medveďa. Prostredníctvom mestského rozhlasu a internetu sme upozornili obyvateľov, aby boli opatrní. Ja som ho nevidel, no obyvatelia miestnej časti Skala ho údajne videli zo záhrad pri svojich rodinných domoch,“ ozrejmil primátor Ilavy Štefan Daško.

Medveďa videli len niekoľko metrov od rodinného domu na konci ulice v časti Skala. „Počula som upozornenie v rozhlase, videli ho na lúke oproti nášmu domu. Chodievala som na liečivé rastliny, odkedy nás mesto upozornilo na medveďa, bojím sa a do lesa nechodím,“ povedala Eva Mikulčíková s tým, že čaká, kedy ho zlikvidujú.

Hlavný poľovný hospodár poľovníckeho združenia Borokové – Vápeč Milan Pagáč považuje kauzu okolo medveďa za zbytočnú paniku. Podľa neho ide o pestúna – mladého medveďa, ktorého matka odvrhla a teraz si hľadá svoje miesto. Potvrdil, že aj do tejto časti Strážovských vrchov z času na čas medveď zablúdi. Priláka ho sem najmä teraz v lete dozrievajúce ovocie – mirabelky a divo rastúce slivky.

„Medvede vyhľadávajú pokojné tiché miesta, táto časť taká nie je a preto nemyslím, že by tu našiel miesto. Nevyhľadávajú ľudí, radšej sa im vyhnú, i keď je to šelma a je ťažké predpokladať jeho správanie sa v stresovej situácii,“ doplnil Pagáč.

Poukázal tiež na premnoženie medveďov na Slovensku. „My, poľovníci máme iný názor ako ochranári, tvrdíme, že medvede sú premnožené. Na takú malú plochu, akou je Slovensko, je ich veľa. Hovorí sa, že dominantný samec by mal mať teritórium okolo desať kilometrov štvorcových a na Slovensku nemáme toľko pokojných lokalít, aby stačili pre všetky medvede. Ich prítomnosť v blízkosti ľudských obydlí je dôkazom toho, že sú premnožené,“ uzavrel Pagáč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu