Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Gelničanov ohrozuje hladný medveď: Zabíjal na salaši!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thegloss.com)

GELNICA - Útoky medveďov sa množia! Smutných prípadov, pri ktorých nebezpečný cicavec napáda človeka alebo zvieratá, neustále pribúda. V poslednom z nich narobil mohutný chlpáč krvavú škodu na gelnickom salaši. Informoval o tom denník SME.

Hlavu v smútku má bača Pavol Krpčiar zo salaša v Gelnici, ktorému hladný medveď zaútočil na stádo oviec. Jednu pritom úplne roztrhal a päť doráňal. Túlavé zviera už však zazreli aj v blízkosti obydlí Gelničanov. Starosta preto obyvateľov varoval prostredníctvom miestneho rozhlasu.

Krvavému útoku nezabránili ani piati psi, ktorí ovce strážili. „Medveď polámal ohradu, jednu z oviec ukoristil. Pri ceste sme našli vnútornosti a hlavu ovce. Za uchom mala stopy po pazúroch medveďa,“ smúti bača nad stratou najlepšej ovce.

Gelničania žijú v strachu, medveď je už pre nich známy. Pred trojročným chlpáčom totiž pár dní pred útokom zoči-voči stál riaditeľ lesov v Gelnici Štefan Nemčík. „Prechádzal som cez cestu, už som videl jeho zadnú časť, preto som išiel za ním do húštiny. Videl som ho zoči-voči, ale zrejme sa zľakol, lebo ušiel,“ spomína si na stret s chlpáčom.

Podľa Nemčíka by medveď mohol mestom len prechádzať, pretože ho z teritória vytlačili staršie jedince. Chlpaté zviera sa však pohybuje v nebezpečnej blízkosti obytnej zóny a Gelničania žijú v strachu. V meste sa špekuluje aj o tom, či by nebolo najlepšie zúrivé zviera zastreliť. Na prípadný odstrel je však potrebné povolenie z ministerstva životného prostredia.

5. jún – Ojedinelý prípad sa stal na južnom Slovensku začiatkom júna, keď obyvatelia zazreli medveďa prechádzať sa po parku v obci Veľké Turovce.

7. jún – Lesníkovi Štefanovi, na ktorého medvedica zaútočila vo Vydrovskej doline, rozbesnené zviera takmer odhryzlo ruku. Z krvavého útoku sa spamätal a na lesy nezanevrel. V tomto prípade sa odstrel nekonal. Podľa miestneho poľovného združenia by to situáciu nevyriešilo.

15. jún – Hladný medveď vystrašil obyvateľov košického sídliska KVP. Zviera sa túlalo medzi panelákmi na Povrazovej ulici, kam ho zrejme prilákala vôňa odpadkov. Pobehovať po cestách ho videla aj policajná hliadka, chlpáč si to však našťastie zamieril naspäť do lesa.

19. jún – Túlajúceho sa medveďa zazreli aj na prešovskom sídlisku. Nebojácne mláďa sa prechádzalo po cestách, kde nakoniec skončilo pod kolesami dodávky. Video s mláďaťom vtedy na facebook zavesil prešovský primátor Pavel Hagyari, ktorý vyzval ochranárov, aby sa vážne zamysleli nad premnožením medveďov aj vo veľkých mestách.

22. jún – V šoku ostal obyvateľ Tatranskej Polianky, keď na neho pri vynášaní odpadkov, z kontajnera vyskočil medveď. Otrasenému Petrovi sa našťastie okrem zlomeného rebra nič vážnejšie nestalo.

25. jún – Na belujskom salaši útočili zrejme dva medvede, ktoré zahlušili štyri ovce, barana a dve kozy. Zvieratám pri brutálnom útoku vyhrýzli vnútornosti a stehná.

25. júl – Asi trojročný medveď vyčíňal na gelnickom salaši, kde roztrhal jednu ovcu a päť zranil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu