Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Neuveriteľný prípad: Pavol (30) zabudol po zásahu elektriny po slovensky!

Pavlovu stratu reči potvrdili aj lekári Zobraziť galériu (2)
Pavlovu stratu reči potvrdili aj lekári (Zdroj: Topky.sk)

KOŠICE – S mladým Košičanom Pavlom Dutkom (30) sa plynule dohovoríte len po anglicky alebo mandarínskou čínštinou. Svojou rodnou rečou – slovenčinou nerozpráva už neuveriteľných 8 rokov! Schopnosť hovoriť materinským jazykom stratil po zásahu prúdom. Táto udalosť navždy zmenila jeho život.

Mladík zabudol i na mnohé veci zo svojej minulosti, ktoré sa stali pred osudným 11. novembrom 2004, kedy sa mu úraz stal. „Bol doma a išiel len po niečo do dielne, naraz sme počuli výkrik. Syna našla manželka ležať odpadnutého na dlážke. Záchranári ho prebrali a už vtedy začal niečo nesúvisle hovoriť v angličtine. Zistilo sa, že ho zasiahlo ho 220 voltov,“ povedal nám jeho otec Štefan Dutko. Na zem sa zrútil po tom, čo mal chytiť zásuvku.

Pavol Dutko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)



V tom čase mladý Pavol študoval na Vysokej škole technickej v Košiciach. Po nešťastí sa mu zrútil celý svet. Nedohovoril sa s vlastnými rodičmi, ktorí nevedia zase po anglicky. Mal problém na úradoch aj v škole. Podstúpil viaceré lekárske vyšetrenia, ktoré potvrdili, že stratil schopnosť hovoriť materinským jazykom.

Po anglicky sa učil v škole, čiže vďaka tomu začal hovoriť touto rečou. „Podľa lekárov, ktorí ho vyšetrovali a urobili mu rôzne testy – magnetickú rezonanciu a ďalšie, má syn v hlave vypálenú malú čiernu bodku vo veľkosti špendlíkovej hlavičky, ktorá zasiahla oblasť mozgu ovplyvňujúcu rečové schopnosti materinského jazyka,“ vysvetľuje otec. Pavol sa nevedel na Slovensku uplatniť, preto odišiel do zahraničia.

Ďalším problémom, na ktorý mladík narazil, bol dlh voči ministerstvu obrany. Ten má ešte z roku 2001. V tej dobe totiž začal študovať na Vojenskej leteckej akadémii, keďže sníval o tom, že raz bude lietať. „Keďže mu objavili začínajúcu skoliózu, sen o lietaní sa mu rozplynul a preto so štúdiom skončil,“ hovorí otec Štefan Dutko.

Syn tak vydržal u vojakov iba rok. Neskôr mu však prišlo z leteckej školy oznámenie, že musí za ročné štúdium zaplatiť, vtedy okolo 65 tisíc korún. Pavol Dutko podpísal reverz, že v splátkovom kalendári túto sumu uhradí. „Nebolo to spravodlivé, lebo ten prvý rok bol akoby na základnej vojenskej službe. Preto v roku 2002 manželka napísala na ministerstvo obrany list, v ktorom žiadala o odpustenie dlhu. Nepochodila,“ spomína otec. Chlapec študoval ďalej na „technike“ a po úraze si už na dlh voči Vojenskej akadémii nespomínal.

Syn sa vystrábil a bakalárske štúdium na vysokej škole ukončil v anglickom jazyku. Potom pracoval v istej košickej firme, ktorá má pobočku v Číne. Tam sa naučil mandarínsku čínštinu, z ktorej má štátnu skúšku. „My sme ho dlhom voči škole nezaťažovali a manželka istinu, čiže 65 tisíc Sk uhradila v roku 2009. Žiaľ prišiel nám výmer na úroky z omeškania vo výške 1304,75 eur. Darmo sme žiadali o odpustenie, ministerstvo obrany argumentovalo tým, že sme nepreukázali, že syn nemá majetok a je naňho uvalená exekúcia.“

Syn Pavol sa týmto nezaoberá, pretože jeho dlh rodičia pred ním taja. „Momentálne už dlhodobo žije v Hong Kongu, kde učí domácich po anglicky. Slovensky sa doteraz poriadne nenaučil,“ uzatvára otec. Ak vás zaujímajú detaily z neuveriteľného prípadu Dutkovcov, prečítajte si zajtra na Topkách rozhovor s jeho otcom.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu