Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maďarič: Keď chce pani Zemková skončiť na čele RTVS, nech skončí

Miloslava Zemková
Miloslava Zemková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister kultúry Marek Maďarič má z vyjadrenia generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej pocit mediálnych hier. Reagoval tak na vyhlásenie riaditeľky, že jej projekt v RTVS sa dá za istých okolností považovať za skončený.

Pripustila tiež, že sama a dobrovoľne odíde z čela tejto verejnoprávnej inštitúcie. "Ak chce skončiť, nech skončí, ale nech nevysiela podľa mňa zmätočné signály, čím určite zneisťuje aj ľudí v RTVS. Vôbec to neprispieva k dobrému pohľadu na toto médium," poznamenal v rozhovore.

Minister ubezpečil, že jeho rezort nepripravuje žiadnu účelovú zmenu zákona na odstránenie vedenia RTVS. Nechce ani meniť spôsob voľby generálneho riaditeľa, ktorý je teraz na parlamente. Záležitosti okolo plánovanej digitalizácie a nového internetového portálu nechcel komentovať.

"Začínam mať pocit, že niekto čaká na nejakú zámienku, aby mohol povedať, že je nebodaj politicky prenasledovaný. Som ministrom kultúry, nemám ani právomoc, ani chuť zasahovať do výkonu a kompetencií, ktoré má generálny riaditeľ, ani do samotného chodu RTVS ako takej," vysvetlil svoje stanovisko s tým, že jeho činnosť musí posudzovať Rada a v niektorých prípadoch aj parlamentný výbor pre kultúru a médiá.

Ako divákovi sa mu napríklad nepoznáva, že televízia upustila od filmových koprodukcií a nevyužíva financie zo zmluvy so štátom na podporu pôvodnej tvorby, ako sú dokumentárne filmy či rozprávky. "Vysiela však vlastné magazíny, pri niektorých z nich sa dá pochybovať o tom, či spĺňajú obsahové kritériá pre verejnú službu," poznamenal minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu