Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Český pár nezvládol túru v Malej Fatre: Zasahovali záchranári

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TERCHOVÁ – Manželia z Prahy nezvládli celodennú túru zo Zázrivej cez Veľký Rozsutec a Stoh na chatu na Poludňovom Grúni v Malej Fatre. Vyčerpaných a podchladených ich dostali do bezpečia až krátko po polnoci privolaní príslušníci oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) vo Vrátnej.

Pátranie sťažovala dezorientácia hľadaných turistov. Telefonicky nevedeli presnejšie opísať miesto, kde sa práve nachádzali. Vzhľadom na poveternostné podmienky, nevhodne zvolenú túru im podľa informácií HZS skomplikovala a predĺžila nepriazeň počasia, silný vietor, dážď, hmla a nedostatočné vybavenie.

Muž bol tak vyčerpaný, podchladený a trpel silnými kŕčmi, že manželom nezostávalo nič iné, iba privolať horských záchranárov. Sedemčlenný tím príslušníkov HZS musel z Vrátnej neskoro večer vyraziť peši, lebo použitie terénneho vozidla nedovoľoval šmykľavý blatistý povrch. Napokon ich našli v hornej stanici lyžiarskeho vleku.

Vyčerpaného muža museli transportovať pomocou špeciálneho vozíka. HZS na základe tohto prípadu, ktorý sa našťastie neskončil tragicky, dôrazne upozorňuje a vyzýva všetkých turistov na maximálnu zodpovednosť pri plánovaní svojich túr. Treba mať na pamäti riziko rýchlej premenlivosti počasia a so sebou dostatočné vybavenie, predovšetkým vhodnú obuv a náhradné suché časti oblečenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu