Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko "porazí" susedov: Najvyššia korporátna daň v okolí!

Robert Fico ohlásil koniec rovnej dane
Robert Fico ohlásil koniec rovnej dane

BRATISLAVA - „Rovná daň na Slovensku končí,“ oznámil premiér Robert Fico. Zvýšením sadzby dane z príjmov právnických osôb zo súčasných 19 % na 23 % by Slovensko malo najvyššiu korporátnu daň z okolitých krajín.

Kým v súčasnosti sa s 19-percentnou sadzbou drží na spoločnej siedmej až deviatej priečke krajín únie s najnižšími korporátnymi daňami spolu s Poľskom a Českou republikou, po zvýšení by sa v tomto rebríčku zosunulo na 12. pozíciu. Okrem spomínaného Poľska a Českej republiky by tak nižšiu sadzbu mali už aj podniky v Maďarsku, kde je momentálne podľa analýzy Poštovej banky na úrovni 20,6 %. Platí to však pri predpoklade, že by ostatné krajiny svoje sadzby nemenili.

Nižšiu daň z príjmov, akú má momentálne Slovensko, má v súčasnosti iba šesť krajín, z ktorých päť patrí podobne ako Slovensko do skupiny nových členských štátov únie. Najnižšej, 10-percentnej sadzbe, sa tešia podniky v Bulharsku a na Cypre. Nasleduje Írsko so sadzbou dane na úrovni 12,5 %, Lotyšsko a Litva s 15 % a Rumunsko so 16 %. Zvýšením sadzby na Slovensku by sme sa teda vzdialili od týchto ekonomík a posunuli sa za ďalšie. "Znamená to, že okrem už spomínaných európskych ekonomík nižšími daňovými sadzbami ako my budú lákať podnikateľov aj Slovinsko, Maďarsko a Estónsko," konštatujú analytici Poštovej banky.

Zámer zvýšiť sadzbu dane z príjmov právnických osôb z 19 % na 23 % ohlásil premiér Robert Fico po tohtotýždňovom rokovaní o konsolidačnom balíčku so sociálnymi partnermi v rámci Rady solidarity a rozvoja. Podľa ministra financií Petra Kažimíra by pritom tento krok mal priniesť do rozpočtu dodatočné príjmy na úrovni 366 mil. eur.

Odborníci tvrdia, že zavedením vyššej dane pre firmy stratí Slovensko jednu zo svojich najväčších výhod voči ostatným krajinám. "Investorom tak budeme ponúkať len lacnú pracovnú silu," uviedol prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu