Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úprava trakčného vedenia v Bratislave spôsobí meškanie vlakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Meškanie či odrieknutie vlakov spôsobí v nasledujúcich šiestich mesiacoch rekonštrukcia trakčného vedenia v Bratislave. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) spúšťajú od pondelka (28. 5.) komplexnú úpravu trakčného vedenia v Bratislave v hlavnej stanici.

"Počas jednotlivých etáp výstavby dôjde k odrieknutiu, respektíve k meškaniu niektorých vlakov. Odporúčame preto cestujúcim, aby pozorne sledovali zmeny v doprave počas konania výluk a informovali sa o aktuálnej situácii," uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Rekonštrukcia prebehne počas šiestich mesiacov v jednotlivých etapách. Prvá bude trvať od 28. mája do 3. júna a bude prebiehať od 8.00 h do 20.00 h. "Prosíme cestujúcu verejnosť o pochopenie a trpezlivosť," dodala Pavliková. Po ukončení prvej etapy bude nasledovať prestávka jeden týždeň a následne sa od 12. do 20. júna zrealizuje druhá etapa rekonštrukcie.

ŽSR sa rozhodli komplexne zrekonštruovať trakčné vedenie na hlavnej stanici po pretrvávajúcich problémoch a často sa opakujúcich prevádzkových poruchách. "Za posledný rok zapríčinili poruchy trakčného vedenia v stanici Bratislava hlavná stanica niekoľkominútové až hodinové meškanie vlakov s vplyvom nielen na vnútroštátnu dopravu, ale aj na medzinárodnú dopravu," opísala Pavliková.

Príčinou porúch je pritom podľa Pavlikovej zastaraný technický stav, keďže trakčné vedenie v bratislavskej hlavnej stanici bolo vybudované v roku 1967. S rekonštrukciou vedenia ŽSR rátali už oveľa skôr, zhruba pred 10 až 15 rokmi. "Predpokladalo sa, že bude súčasťou výstavby 4., respektíve 5. železničného koridoru," doplnila Pavliková. Štvrtý sa však vôbec nezačal, piaty sa realizoval až od úseku Bratislava - Rača. Náklady na celú realizáciu komplexnej rekonštrukcie sú takmer šesť miliónov eur a ŽSR si financovanie zabezpečuje z vlastných zdrojov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu