Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Až desať súdov opakovane spôsobilo prieťahy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Opakovaného porušenia základného práva na konanie bez zbytočných prieťahov sa v roku 2011 dopustilo desať okresných súdov. Ako dnes informovala hovorkyňa Ústavného súdu (ÚS) SR Anna Pančurová, ústavný súd v roku 2011 až v 20 nálezoch opakovane konštatoval porušenie základného práva sťažovateľov na konanie bez zbytočných prieťahov.

Opakovaného porušenia základného práva sťažovateľov na konanie bez zbytočných prieťahov v tom istom konaní sa dopustili Okresný súd Trnava, a to v štyroch prípadoch, Okresný súd Bratislava IV a Košice II - každý v troch prípadoch, okresné súdy Martin, Dolný Kubín a Košice-okolie - každý v dvoch prípadoch, okresné súdy Trenčín, Banská Bystrica, Bratislava I a Čadca v jednom prípade.

Pančurová uviedla, že ÚS SR z iniciatívy predsedníčky Ivetty Macejkovej prostredníctvom projektu „Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky v konaní o sťažnostiach fyzických osôb a právnických osôb" vytvoril mechanizmus dohľadu a kontroly výkonu rozhodnutia. V pravidelných intervaloch monitoruje a hodnotí postup všeobecných súdov, či sa rešpektuje príkaz ústavného súdu, či sa postupuje v ďalšom konaní všeobecného súdu bez zbytočných prieťahov, či bolo vyplatené primerané finančné zadosťučinenie.

„Cieľom projektu je okrem iného aj koordinovaným postupom so zainteresovanými subjektmi zabezpečiť precíznejšiu riadiacu a kontrolnú činnosť na všeobecných súdoch v konkrétnych prípadoch a po splnení podmienok eventuálne iniciovať disciplinárnu zodpovednosť sudcov,“ povedala Pančurová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu