Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Unikát: Popálenému orlovi vymenili pierka!

Ladislav Molnár vysvetľuje výmenu pierok Zobraziť galériu (12)
Ladislav Molnár vysvetľuje výmenu pierok

KOŠICE – Neuveriteľná záchranná akcia ! Košickí veterinári môžu byť na seba pyšní. Prvýkrát uskutočnili unikátnu operáciu, pri ktorej vymenili spálenému orlovi všetky popálené pierka na krídle a chvoste. Piplavý zákrok trval viac ako hodinu a pol a opakovali ho trikrát. Dnes orla kráľovského vypustili do prírody a on sa s pomocou náhradných pier zľahka vzniesol do vzduchu.

Zraneného orla kráľovského našiel ešte koncom marca poľovník Gabriel Konc na lúke pri Períne. Vták sa motal po lúke a nevedel vzlietnuť. Poľovník ho odniesol na košickú veterinu. „Mal popálené celé krídlo a chvost. Pravdepodobne ho zasiahol výboj elektrického prúdu na stĺpe vedenia,“ vysvetlil nám veterinár Ladislav Molnár.

Ak je táto hypotéza správna, prežitie orla možno považovať za zázrak. Existovala iba jediná možnosť, ako vrátiť orla späť do voľnej prírody a ochranári sa rozhodli pre náročný zákrok, ktorý na Slovensku doposiaľ nebol realizovaný. „Zburcovali sme poľovníkov, ochranárov a sokoliarov, aby nám poskytli pierka a letky, ktoré našli v prírode. Potom sme každé jedno poškodené pierko vymenili za náhradné. Pracovali na tom i naši študenti, ktorí sa o samca orla vzorne starali. Orol je vďaka tomuto unikátnemu zákroku a výbornej starostlivosti v dobrej kondícií a to je dôležité. V prírode by sa mu perá menili minimálne 3 roky“ dodáva L. Molnár.

Dnes orla vypustili na slobodu pri Moldave nad Bodvou. Vznešený vták sa nádherne vzniesol k oblohe. Jeho pohyb budú naďalej monitorovať. Na tele má vysielačku, ktorá vydrží 2 roky. Veterinári a ochranári neskrývali zo zdarného zákroku radosť. „Bola to unikátna súdržnosť ochranárov, veterinárov, poľovníkov a sokoliarov. Všetci sme šťastní, že sa nám krásneho orla podarilo zachrániť.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu