Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Úspory Slovákov zhltne rekonštrukcia: Na krajšie bývanie míňame 3500 eur

Rôzne prerábky patria k finančne náročným akciám Zobraziť galériu (5)
Rôzne prerábky patria k finančne náročným akciám

BRATISLAVA - Slováci sme národom sporiteľov. Každý, ak sa dá, rád ušetrí aspoň nejaký ten cent. Keď sa povie úver, zľakneme sa toho, že zostaneme po uši zadlžení. Preto až 90 % opýtaných sú ochotní kvôli krajšiemu bývaniu siahnuť aj na svoje celoživotné úspory. Alebo si požičať, ale pritom pre istotu sporiť.

S príchodom jari rastie chuť upratovať, skrášľovať, ale aj rekonštruovať. Výmena starých drevených okien, nové bytové jadro, či kuchyňa s modernými spotrebičmi. Podľa prieskumu Poštovej banky polovica tých čo už rekonštruovali, tak ich modernizácia vyšla do 3500 eur. Každý štvrtý Slovák dá ešte viac, od 3500 do 6900 eur.

Úspory Slovákov zhltne rekonštrukcia:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Poštová banka, )

„S rastúcimi príjmami domácností rastie aj chuť a možnosť renovovať vo väčšom, teda za vyššie sumy. Osem percent rekonštruujúcich minulo, alebo plánuje minúť viac ako 20 000 eur,“ uviedla Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Každý si je vedomý toho, že takto zvýši nie len kvalitu bývania, ale aj hodnotu nehnuteľnosti.

Vynovenie domácnosti patrí k finančne náročným akciám, ktoré plánujeme niekoľko mesiacov dopredu. Či už sa chystáme na rekonštrukciu minúť tisíce, alebo desaťtisíce, stále to sú sumy predstavujúce niekoľko mesačných platov. Legitímna je preto otázka, kde na krajšie bývanie vziať?

Úspory Slovákov zhltne rekonštrukcia:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Poštová banka, )

Sporiť si na rekonštrukciu je beh na dlhú trať. Pätine opýtaných by to trvalo viac ako 4 roky, kým by dali dokopy potrebnú sumu. „Viac ako polovica Slovákov sa bez úveru z banky nezaobíde,“ hovorí Sadovská. Každý jedenásty rekonštruujúci si pre peniaze na úpravu domova ide požičať do banky. Úver  chce získať čo najskôr, nechce sa mu čakať kým nasporí. Kvôli krajšiemu bývaniu sa zadlžujú najmä mladí od 18 – 34 rokov a pri úvere ich zaujíma hlavne výhodná úroková sadzba a jednoduché vybavenie bez zbytočných papierovačiek. Takmer 72 % uvíta možnosť predčasného splatenia a 68 % zase možnosť nastaviť si výšku splátok podľa vlastných predstáv. Respondenti prieskumu sa vyjadrili, že sú naklonení k sporeniu aj vtedy, ak by museli splácať úver.

Úspory Slovákov zhltne rekonštrukcia:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Poštová banka, )

Prieskum priniesol aj zaujímavé rozdiely medzi pohlaviami. Žena dávajú prednosť výhodným sadzbám a možnosti predčasného splatenia úveru, naopak mužom skôr vonia čo najjednoduchšie a najkratšie vybavenie potrebných formalít.  Ženám akoby vybavovačky nevadili a pre mužov aj čas sú peniaze.

Úspory Slovákov zhltne rekonštrukcia:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: postova banka)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu