Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Afganistan je prioritou číslo jeden, uistil Glváč dvojku NATO

Martin Glváč
Martin Glváč

BRATISLAVA - Afganistan zostáva prioritou číslo jeden, ubezpečil nový šéf slovenského rezortu obrany Martin Glváč druhého muža Severoatlantickej aliancie - zástupcu generálneho tajomníka NATO Alexandra Vershbowa.

Na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2012 v Bratislave spolu diskutovali o budúcnosti operácie ISAF v Afganistane. V kontexte postupného odovzdávania zodpovednosti za bezpečnosť krajiny lokálnym bezpečnostným zložkám sa plánuje transformácia aj v prípade slovenského príspevku. „Viac sa zameriame na výcvik, vrátane nasadenia poradných tímov, inštruktorov vojenskej polície, ako aj zvýšenie počtov špeciálnych síl,“ deklaroval minister Glváč.

Alexander Vershbow zdôraznil dôležitosť slovenského príspevku v aliančnej operácii ISAF. S Glváčom sa zhodli na tom, že nadchádzajúci summit v Chicagu je významným míľnikom v  úsilí pri stabilizácií Afganistanu. „Na summite si vyjasníme, ako budeme pokračovať v stratégii do roku 2014 a položíme základy pre našu prítomnosť v Afganistane aj v období po roku 2014,“ konštatoval slovenský minister.

Minister Glváč informoval Vershbowa o pripravovanom programovom vyhlásení vlády, v ktorom budú komplexne definované zámery nového kabinetu v oblasti obrany, vrátane rozvoja Ozbrojených síl SR.

„Je jasné, že Slovenská republika musí v najbližších pár rokoch vykonať fiškálnu konsolidáciu v kontexte nových a prísnejších záväzkov v rámci EÚ. Napriek limitovaným obranným výdavkom v tomto období zachováme kontinuitu plnenia záväzkov v rámci NATO a ďalších medzinárodných záväzkov SR,“ povedal Glváč na stretnutí s Vershbowom. Nový šéf nášho rezortu obrany deklaroval, že Slovensko podporuje iniciatívu inteligentnej obrany a vníma ju ako užitočný nástroj riešenia negatívnych dopadov finančnej a hospodárskej krízy na obranné rozpočty krajín NATO.

Na konferencii rokoval Glváč aj so svojim nórskym kolegom Espenom Barthom Eidem. Hovorili najmä o možnosti výmeny skúseností z obstarávania vojenského materiálu a techniky. Minister Eide v tejto súvislosti ponúkol nórskych expertov na túto oblasť. Ministerstvo obrany SR prejavuje dlhodobý záujem o výmenu skúsenosti severských krajín z regionálnej obrannej spolupráce NORDEFCO, a to predovšetkým v oblasti spoločných projektov obstarávania, logistiky a operačných aktivít. „Platformu NORDEFCO vnímame ako inšpiráciu pre budúce smerovanie obrannej a bezpečnostnej spolupráce krajín V4,“ povedal Glváč počas stretnutia.

Partneri hovorili aj o aktuálnej téme deklarácie krajín o zákaze používania kazetovej munície. Glváč potvrdil, že dokument o pristúpení Slovenska k tejto deklarácii je už pripravený na predloženie vláde. Práve téma zákazu používania tejto nebezpečnej munície bola hlavnou agendou Espena Bartha Eideho, ktorú presadzoval na úrovni členských krajín NATO.

Na Lešti bude cvičenie nórskych námorných špeciálnych jednotiek, pričom minister Glváč by rád ponúkol tieto výcvikové kapacity, aby recipročne naši vojaci, resp. vojaci krajín V4 mohli využívať unikátne výcvikové podmienky v nordických krajinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu