Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Gabčíkove má vzniknúť luxusná rezidenčná štvrť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V chránenom území vodného diela Gabčíkovo má namiesto čisto rekreačného areálu, ktorý bol pôvodne v pláne, vzniknúť luxusná rezidenčná štvrť.

Informuje o tom denník Hospodárske noviny vychádzajúc z dodatku k zmluve, ktorý štátne vodohospodárske podniky uzavreli tesne pred voľbami so spoločnosťou Danubia Invest. Ten investorovi tiež umožní zasypanie časti Gabčíkova, čím sa pôvodne priama brehová línia má zvlniť vybudovaním malých polostrovov.

Firma vyhrala súťaž ešte v roku 2005 s projektom Medzinárodného strediska športu a cestovného ruchu. Ten predpokladal výstavbu hotela s 540 lôžkami v Čunove. Podľa dodatku z 5. marca môže byť zástavba hustejšia a môže mať iný charakter. Vzniknúť by mohli bytové domy s takmer 600 apartmánmi a vyše 30 viladomov.

Rezidencie by mal developer stavať najmä na novom území, ktoré vznikne zasypaním priehrady. Za každý zastavaný štvorcový meter zaplatí štátu nájomné päť centov za rok. Pri celkovej dobe nájmu 99 rokov teda získa stavebné pozemky po necelých 5 eur za štvorcový meter. "Zámer sa realizuje v najcennejšej migračnej zastávke a zimovisku pre vodné vtáctvo v strednej Európe," upozornil ochranár Jozef Ridzoň. Kvôli zástavbe podľa neho zaniknú viaceré hniezdne kolónie.

Vodohospodári však argumentujú tým, že štát získa z nájmu viac peňazí. Hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava tvrdí, že so zavážaním priehrady rátala aj pôvodná zmluva. "Rozšírením prenajatého územia sa zvyšuje nájomné za predmet zmluvy podľa pôvodne dohodnutých podmienok," uviedol. Zmeny v projekte Danubia Parku údajne vlani odprezentovali aj zástupcom ministerstva životného prostredia, ministerstva hospodárstva a vtedajšej vlády, ktorí ich odsúhlasili.

Spochybňovanie dodatku odmieta aj člen predstavenstva Danubia Invest Július Kováčik. "Sme komerčný subjekt a nikdy sme netvrdili, že športovo-rekreačný projekt má byť stratový," poukázal.

Danubia Invest mala podľa pôvodnej zmluvy platiť za 218 hektárov 147.000 eur ročne. Nájomné sa dodatkom zvýšilo na 152.000 eur a rozsah areálu na 290 hektárov. Zasypaním priehrady by mal vzniknúť sektor s celkovou rozlohou 49 hektárov.

Pôvodná zmluva predpokladala, že sa cena nájmu bude každý rok prehodnocovať podľa rastu spotrebiteľských cien. V dodatku už táto možnosť nefiguruje. Podľa platného harmonogramu mala byť väčšia časť Danubia Parku už hotová, v skutočnosti sa však s jeho výstavbou zatiaľ nezačalo, poukazuje denník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu