Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

DPB má mestu vysvetliť postup pri tendri na SBS

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Bratislavský primátor Milan Ftáčnik požiadal generálneho riaditeľa Dopravného podniku Bratislava Ľubomíra Belfiho, aby mu predložil podrobnú informáciu o súťaži na poskytovateľa strážnej služby.

Ako informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, mesto zaujíma, aké mala súťaž kritériá, keďže vygenerovala jedinú spoločnosť, ktorá dokázala splniť podmienky. Po oboznámení sa s informáciami od DPB podľa Andrassyho možno primátor vedenie dopravného podniku požiada, aby vyhlásil novú súťaž, teda aby sa riadili rovnakým princípom, aký mesto uplatnilo pri tendri na postreky proti komárom.

"Vtedy pravidlá súťaže vygenerovali len jedného adepta, s ktorým bolo možné súťažiť o cenu. Ak podmienky a pravidlá vyradia postupne všetkých uchádzačov okrem jedného, je len ťažko možné urobiť niečo v záverečnej fáze s cenou," myslí si hovorca.

"Dnes by bolo neseriózne tvrdiť, že to musia urobiť, lebo nemáme tie podklady, ako sa vlastne súťažilo, na základe čoho boli ostatní uchádzači vyradení a nemohli sa dostať do záverečnej fázy, kedy sa súťaží o cenu," uviedol hovorca, podľa ktorého vedenie DPB požiadali, aby potrebné informácie dodal čo najrýchlejšie.

"Z nášho pohľadu je dôležité to, aby nielen mesto, ale aj naše organizácie dodržiavali spoločné princípy - ak zadefinujeme súťaž, ktorá vyradí všetkých okrem jedného, aby sa zabránilo podozreniam z tendenčnosti a účelovosti, buď treba odôvodniť, prečo v súťaži pokračovať, alebo treba súťaž zrušiť a začať s novou s upravenými pravidlami," dodal Andrassy.

Ako informoval Dopravný podnik Bratislava, koncom minulého roka vyhlásili verejné obstarávanie na poskytovateľa bezpečnostnej strážnej služby v areáloch DPB. Verejný obstarávateľ uviedol, že DPB je zaradený medzi subjekty hospodárskej mobilizácie rozhodnutím Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácii Slovenskej republiky, strážna služba teda musí zabezpečiť ochranu majetku v zmysle právnych predpisov o hospodárskej mobilizácii.

Podľa DPB však nešlo o podmienku účasti v zmysle Zákona o verejnom obstarávaní. Súťažné podklady si vyžiadalo 13 záujemcov a do lehoty na predkladanie ponúk boli doručené tri ponuky. Z nich komisia podľa dopravcu vybrala najkvalitnejšiu a cenovo najvýhodnejšiu, strážna služba dnes stojí dopravný podnik o 400-tisíc eur ročne menej. "Dopravný podnik Bratislava získal verejným obstarávaním profesionálnu strážnu službu s vyšším počtom strážnikom 57, kým predtým ich bolo len 36. Podnik dokonca ušetrí ročne až 400-tisíc eur. V minulosti bola služba predražená, nekvalitná, objekty DPB neboli strážené a v podniku sa diali krádeže. Okrem toho služba v minulosti nebola ani vysúťažená," uviedla Zuzana Vachová z odboru marketingu a komunikácie DPB.

Nové vedenie DPB dalo po svojom nástupe v júli minulého roka spraviť komplexný audit, z ktorého vyplynulo aj to, že objekty podniku sú nedostatočne zabezpečené. Veľké komplexy bez ochrany strážnej služby boli dostupné, čo umožnilo voľný pohyb osôb bez možnosti ich kontroly. Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi preto prijal okamžité opatrenia:

„Na všetky vchody do jednotlivých objektov sme nasadili strážnu službu, lebo sme nemienili tolerovať nekontrolované prechody a možné krádeže, ktoré boli v minulosti podľa všetkého bežné. Podarilo sa nám odhaliť niekoľko prípadov krádeží a preto sme považovali za nevyhnutné obstarať novú, kvalitnejšiu strážnu službu,“ dodal Belfi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu