Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Situácia v nemocniciach je vážna: Sestry sa nedohodli, hrozí kolaps!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zvýšeniu platov zdravotných sestier sa od začiatku apríla snažia vyhnúť viaceré menšie nemocnice. Napätú situáciu medzi sestrami a nemocnicami sa nepodarilo vyriešiť ani dnes.

16:15 Na platy lekárov a sestier potrebuje trenčiansky kraj šesť mil. eur

Zvýšenie platov lekárov a sestier bude Trenčiansky samosprávny kraj (TNSK) stáť takmer šesť mil. eur. Kraj má vo svojej správe považskobystrickú, bojnickú a myjavskú nemocnicu. Ako uviedol predseda kraja Pavol Sedláček, pokiaľ sa nenájdu reálne riešenia, zariadeniam hrozí po niekoľkých mesiacoch kolaps. "Po aplikácii zákonov v niektorých nemocniciach mzdy dosiahnu 100 percent príjmov, organizácia nemôže fungovať, aby príjmy dala len na platy a nemala na zaplatenie energií a nemala na nákup liekov. Je to z môjho pohľadu systémová chyba, ak sa prijme takýto zákon, mali by sa primeraným spôsobom upraviť aj zdroje,“ dodal s tým, že momentálne kraj rokuje o objednávkach. Tie, čo doteraz ponúkli poisťovne, podľa Sedláčka nestačia pokryť náklady zariadení.
 

15:20 Regionálne nemocnice podpíšu dodatky s poisťovňami, peniaze im stále chýbajú

Regionálne nemocnice nesúhlasia s tým, že na vyššie mzdy zdravotných sestier a lekárov je zabezpečených dostatok finančných zdrojov. "ANS očakáva, že nastupujúca vláda pripraví také legislatívne opatrenia, ktoré zabezpečia potrebné finančné zdroje pre riadne fungovanie zdravotníctva," napísala v svojom stanovisku Rada Asociácie nemocníc Slovenska.

14:20 Nemocnice v Bratislave a Košiciach úväzky sestier meniť nebudú

Veľké nemocnice v Bratislave a v Košiciach zvýšia od 1. apríla zdravotným sestrám platy tak, ako im to určuje zákon. Zmeniť ich úväzky podobne, ako to robia niektoré menšie nemocnice, neplánujú. Pripúšťajú však výrazné ekonomické dosahy.

V košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura zamestnávali ku koncu februára 1177 zdravotných sestier a 77 pôrodných asistentiek. "Odhadujeme, že zvýšenie ich miezd zaťaží nemocnicu mesačne o cca 200.000 eur," povedal riaditeľ nemocnice Tomáš Sieber.

13:55 Problémy so zvyšovaním platov sestier budú mať aj nemocnice na Spiši

Nemocnica Poprad, a. s., sa bude snažiť získať finančné prostriedky na zvýšenie platov zdravotných pracovníkov od poisťovní. "Ešte prebiehajú rokovania, múdrejší budeme budúci týždeň. My tie platy zvýšiť musíme, v platnosti je zákon, hľadáme riešenie s poisťovňami ako zvýšiť platby pre nemocnicu," priblížil situáciu riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč. Za celý rok sa podľa neho v Poprade navýšia náklady na platy a odmeny zamestnancov o viac ako dva milióny eur. "Ide o platy zdravotných sestier, ale aj lekárov dohromady," zdôraznil Tekáč.

13:35 V žiarskej nemocnici nepodpísali dodatky tri zdravotné sestry

Dodatky k pracovným zmluvám upravujúce úväzky nepodpísali vo Všeobecnej nemocnici v Žiari nad Hronom tri z celkového počtu 151 zdravotných sestier. Či tieto sestry dostanú výpoveď, zatiaľ riaditeľ nemocnice Rastislav Kubáň povedať nevedel. "Ale asi by bolo nefér, keby som im dal ten zvýšený plat a ostatným nie," podotkol. So zdravotnými sestrami, ktoré dodatky nepodpísali, sa má riaditeľ stretnúť ešte v piatok 30. marca. Stav tak nie je konečný, sestry ešte dodatky môžu podpísať.

13:15 Sestry hlásia problémy aj v nemocniciach na východe

V posledných dňoch médiá informovali o prípade nemocnice v Žiari nad Hronom, ktorá sestrám mení pracovné úväzky, v opačnom prípade im hrozí výpoveďou. Zmenu úväzkov podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSPA) Márie Lévyovej chystajú aj nemocnice na východe Slovenska, napríklad v Bardejove či Vranove nad Topľou. "Deje sa to postupne vo všetkých týchto nemocniciach," povedala Lévyová.

11:05 Zvýšenie platov sestier v banskobystrickej FNsP zvýši jej zadlžovanie

Zvýšenie nákladov na mzdy sestier nebude možné v banskobystrickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta pokryť bez toho, aby sa nezvýšilo zadlžovanie nemocnice. Uviedla to Ružena Maťašeje z referátu internej a externej komunikácie nemocnice. Zvyšovanie platov vyplýva zo zákona o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Zmena má nadobudnúť účinnosť v apríli.

Riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici Ján Nosko dodal, že podobne ako iné zdravotnícke zariadenia ani DFNsP nemá dostatok finančných prostriedkov na zvýšenie platov. "Navýšenie platov bude nasledované prehlbovaním zadlžovania voči dodávateľom a očakávaním riešenia, ktoré vytvorí zdroje na krytie navýšenia reálnych mzdových nákladov," skonštatoval Nosko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu