Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragédia v Čachticiach: Zákrok plný chýb

Na pomoc kolegom... Neskoro. Zobraziť galériu (4)
Na pomoc kolegom... Neskoro.

TRENČÍN - Nový Čas získal exkluzívnu výpoveď muža, ktorý tvrdí, že vie, čo stojí za sobotňajšou krvavou drámou v Čachticiach.

Prečo napríklad policajti nepoužili proti psychicky chorému Ladislavovi († 54) zbrane? Prečo zasahoval aj ten, kto krátko pred zákrokom nebol v službe? Kto mal byť ďalšou obeťou útočníka? Okolo prípadu je priveľa otáznikov, kompetentní aj rodiny obetí zatiaľ mlčia. Čo tvrdí náš svedok?

Keď policajti Katarína a Peter zaklopali na dvere Ladislavovho domu, v ktorom sa hádal s matkou, chorý muž v amoku vybehol von s nožom v ruke. „Bodol Peťa, potom sa zahnal na Katku. Od istej smrti ju zachránilo len to, že mala služobný odznak vo vrecku bundy, kam ju násilník bodol,“ tvrdí svedok. Obaja policajti vzápätí utiekli, zavolali záchranku a druhú 3-člennú hliadku.

„Policajt z druhej hliadky Tibor B. († 34) nebol v službe, ale pravda je taká, že v službe nemuseli byť ani tí ďalší. Na celú spádovú oblasť, čo je 50-tisíc ľudí v Novom Meste nad Váhom, bola v tom čase jediná 2-členná hliadka,“ tvrdí náš zdroj.

Kým však ďalší policajti dorazili na miesto, Ladislav sa vyzbrojil troma nožmi. „V jednom rukáve mal jeden, v druhom druhý a v ruke obrovský nôž so 40-centimetrovou čepeľou. S tým vybehol na Tibora. Preťal mu celý hrudník,“ tvrdí svedok. Podľa neho boli v ohrození života aj ďalší dvaja policajti. „Sekol aj po druhom, ale ten sa uhol. Potom na neho skočili a museli ho spacifikovať. Bolo to ťažké, pretože to bol mohutný muž. Mal penu okolo úst a bol v afekte.

Policajti nemali inú možnosť, len použiť silu. Keď mu neskôr lekár pichol upokojujúcu injekciu, muž zomrel,“ tvrdí svedok. „Nepopierame, že zo strany polície došlo k mechanickému násiliu. Boli použité hmaty, chvaty aj putá. Bol to človek veľmi mohutný, agresívny a kládol aktívny odpor,“ dodala trenčianska policajná hovorkyňa Lenka Bušová.

Podľa mnohých však policajti zákrok zbabrali. „Druhá hliadka tam išla s tým, že násilník pichol ich kolegu, tak to oni traja idú vyriešiť. Zrejme si v tej rýchlosti neuvedomili, čo je chorý človek v afekte schopný urobiť,“ myslí si svedok. To, prečo nepoužili služobné pištole, ktoré predtým, ako vošli do domu na ulici nabíjali, netuší. „Títo chlapci nie sú zvyknutí tasiť pištole a strieľať po ľuďoch. Podcenili situáciu,“ myslí si.
Aké chyby policajti urobili?

1. Zle vyhodnotili celkovú situáciu, ktorá zrejme bola nebezpečnejšia, ako naznačovali prvé informácie.
2. Druhá hliadka mohla postupovať opatrnejšie a razantnejšie. Zasahujúci policajti síce vstúpili do rodinného domu so zbraňami v rukách, ale proti psychicky narušenému mužovi ich nepoužili.
3. Po prvom zákroku do domu policajti vstupovať nemuseli, mali útočníka vyzvať, aby vyšiel sám, alebo privolať špeciálnu jednotku. Podľa hovorcu policajného prezídia Martina Korcha má policajt na zvolenie správnej taktiky často iba niekoľko sekúnd, počas ktorých sa musí rozhodnúť, ako má postupovať. „Je predčasné oficiálne hovoriť o konkrétnostiach tohto zákroku,“ dodáva. Inšpekcia ministerstva vnútra prípad zatiaľ neskúma, postup policajtov vyšetril predovšetkým ich nadriadení.
Čo potvrdila pitva?

U policajta bolo zistené poranenie s kompletným prebodnutím srdca, čo bola bezprostredná príčina smrti. Pravdepodobnou príčinou smrti u útočníka Ladislava S. bolo srdcovo-pľúcne zlyhanie a opuch mozgu. Pri pitve boli nájdené aj známky násilia na tele útočníka. „Pri zákroku došlo aj k zraneniam, ale poranenia na tvári, hlave a v sedacej časti nejavia príčinnú súvislosť so smrťou,“ povedala Bušová. Podľa nej policajti použili donucovacie prostriedky, konkrétne hmaty, chvaty a putá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu