Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prevratný objav slovenských vedcov: Vytvorili plášť neviditeľnosti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: trendbird.biz)

BRATISLAVA - Pamätáte si na čarodejný plášť neviditeľnosti, ktorý chránil Harryho Pottera pri jeho dobrodružstvách? Práve takúto úžasnú vec pomohli vytvoriť slovenskí vedci, namiesto mágie však využíva magnetické pole. O ich veľkom úspechu informuje magazín Science.

S technológiou neviditeľnosti experimentujú Američania aj Japonci, ktorým sa už podarilo vytvoriť istý typ polopriesvitnej látky. Technológia slovenských vedcov je však obrovským krokom dopredu.

Vytvorili zariadenie, ktoré vie zabezpečiť neviditelnosť objektov prostredníctvom magnetického poľa. Za úspechom stoja vedci z Elektrotechnického ústavu Slovenskej akadémie vied. Plašť neviditeľnosti je vytvorený zo špeciálnej látky, ktoré dokáže zneviditeľniť veci pre statické magnetické pole.

Problémom je, že to zatiaľ vie len s kovmi a v extrémne nízkych teplotách, keďže pracuje so supravodivými materiálmi. Pozitívne však je, že takýto plášť sa dá pomerne jednoducho vyrobiť.

Podľa vedcov by sa mohla "magnetická neviditeľnosť" uplatniť v medicíne, nevylučujú však jej zneužitie na vojenské účely. Človek v takomto plášti by zostal skrytý napríklad pre detektory na letiskách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu