Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Požiar spôsobil obrovské škody na Krásnej Hôrke: Vyčíslili ich na 8 miliónov eur!

Škody po požiari na Krásnej Hôrke
Škody po požiari na Krásnej Hôrke (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predbežné škody, ktoré spôsobil požiar na hrade Krásna Hôrka, predstavujú okolo osem miliónov eur. Z toho sedem miliónov na nehnuteľnom a zvyšok na hnuteľnom majetku. Túto výšku stanovil nezávislý expert. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol člen predstavenstva poisťovne Generali Slovensko Jozef Tanzer.

Ide o hlavného spolupoisťovateľa, ktorý nesie najväčší podiel na preberanom riziku. Hrad je totiž spolu s ostatným majetkom ministerstva kultúry a jeho organizáciami poistený konzorciom poisťovní.

Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Rastislav Púdelka potvrdil, že z Krásnej Hôrky sa podarilo zachrániť 90 percent zbierok. Časť z nich je uložená v depozitoch Múzea Betliar a časť v priestoroch Slovenského technického múzea v Košiciach. Zbierky prechádzajú revíziou na zistenie ich stavu. "Čakáme na posudok statika a hneď ako budeme mať vyjadrenie odborníkov na stavebné práce, ideme robiť dočasné prekrytie," avizoval Púdelka. Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) dodal, že niektoré významné pamiatkové predmety ostávajú priamo v hradnom areáli. "Ale sú zabezpečené a chránené," ubezpečil.
      
Zároveň potvrdil, že ministerstvo už má na svojom účte dva milióny eur z poistnej zmluvy, ale má aj svoje vlastné zdroje, ktoré sa použijú na vykrytie predbežných nákladov za nevyhnutné práce na hrade. SNM vyhlásilo na obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky verejnú zbierku. Tá potrvá do 13. marca budúceho roka. Púdelka uistil, že všetky peniaze, ktoré sa v rámci nej vyzbierajú, sa využijú iba na tento účel. SNM okrem toho dostalo množstvo ponúk na pomoc pri obnove a reštaurovaní zbierok.
      
Hrad Krásna Hôrka bol postavený v 13. storočí. Je súčasťou SNM - Múzea Betliar. Stála hradná expozícia prezentuje staviteľstvo od 13. do 18. storočia, informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahujú cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy. V apríli 2011 boli priestory hradu po rekonštrukcii znovuotvorené. Požiar, ktorý vypukol 10. marca, zničil všetky strechy vrátane interiéru horného gotického hradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu