Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ako vyjsť s každým šéfom: 13 rád pre najčastejšie typy nadriadených

Zobraziť galériu (7)

Atmosféra na pracovisku vo veľkej miere závisí od priameho nadriadeného. Ak nedokážeme vychádzať so svojim šéfom, môžeme si rovno hľadať nové zamestnanie. Utekať sa však nedá do nekonečna, preto je dobré vedieť presnejšie na koho čo platí.

1. Workoholik - vyvarujte sa komunikácii!
Jedným z poznávacích znakov takéhoto šéfa je prázdny stôl a okolitý sterilný poriadok. Reč je vždy iba o pracovných veciach, nikde nie je rodinné foto, neexistuje browsovanie, alebo nebodaj chatovanie cez pracovnú dobu. Šéf pracuje ako robot a to isté očakáva aj od svojich podriadených. Nijak extra s ním ani netreba vychádzať, stačí si svedomite urobiť svoju prácu. Ak vás predsa len frustruje tento bezcitný pracovný stroj, môžete sa spiknúť s kolegovcami a pokúsiť sa o nejaký humor. Pozitívum takéhoto vedúceho je, že sa od neho priučíte sebaovládaniu. Subkategóriou workoholika je cieľavedomý workoholik, ktorý okrem pracovných povinností vidí pred sebou aj to, čo chce dosiahnuť vo svojom kariérnom živote. Potom môžete počítať aj s tým, že vás bude mať ako potenciálneho soka v postupovom rebríčku. V takom prípade je lepšie sa vzdať akejkoľvek komunikácie a sústrediť sa výhradne na prácu.

Mohlo by vás zaujať: 10+1 rád, ako sa nestať dlhodobo nezamestnaným

2. Maximalista – rozmýšľajte štatisticky!
Tento druh sa dá ľahko pomýliť s predchádzajúcim robotom, či cieľavedomým workoholikom. Na rozdiel od nich však disponuje rozumom aj humorom. Škoda že tieto danosti vo svojej kancelárii nepoužíva a zameriava sa na excelovské tabuľky, v ktorých si podrobne vedie nielen aktivity svojich podriadených, ale aj ich kávičky a cigaretové pauzy, aby potom mohol argumentovať pri otázkach pracovnej vyťaženosti. Osobný názor od takéhoto šéfa nečakajte a radšej sa aj vy prelaďte na tabuľky a grafy. Ak sa vám podarí dosiahnuť isté, štatistické prezentovateľné výsledky, môžete počítať s postupom, v ktorom vám takýto šéf určite brániť nebude.

Ako vyjsť s každým
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Shutterstock)

3. Manipulátor – manipulujte aj vy!
Do tejto skupiny patria šéfovia a manažéri, ktorí sú schopní si naštudovať celé knižnice o tom, ako si osvojiť rôzne techniky manipulácie. Neskôr zistíte, že sú to jedinci bažiaci po moci, alebo trpiaci menejcennosťou. V moci manipulátora sa ocitnete v momente, keď sa prichytíte, že čoraz častejšie príjmate aj takú prácu, do ktorej sa vám nechce a do vášho slovníka sa dostávajú také vyjadrenia, ktoré by vám ani vo sne nenapadli. Takýto šéf sa nezaujíma o vaše prednosti a schopnosti, vidí len seba. Jediný spôsob ako s ním vydržať je, že si určíte presné hranice pre jeho žiadosti a vlastné ciele. Ak sa dá, tak si s ním porozprávajte a vytiahnite svoje tromfy, prezraďte mu čo by ste robili lepšie a čo tým firma získa. Rovnako zdôraznite čo už nespadá do vašej kompetencie. Spolupráce je dobrá, ale netreba hneď naletieť všetkému čo povie. Odvážnejší môžu použiť jeho vlastné zbrane, chce to ale naštudovať si o problematike manipulovania trošku viac.

4. Hysterik – trpezlivosť !
Odhalíte ho už v pondelok na pracovnej porade. Pracovný týždeň sa len začína, ale on už stresuje vrieska ako zmyslov zbavený. Netreba sa púšťať do žiadnych prestreliek, a keď je to „sedlák“ treba si zvyknúť aj na to, že vás preventívne zdusí aj keď na to nemá žiaden dôvod. Neskôr, medzi štyrmi očami sa možno dočkáte ospravedlnenia. Ak ste sa už vypracovali na takú úroveň, že jeho urážky idú mimo vás, môžete ho spoločne s kolektívom verejne vysmiať. Čo iné vám zostáva?

Mohlo by vás zaujať: Keď namiesto pochvaly "schytáte" kritiku

5. Netvor - hľadajte si nové miesto!
Neskutočná kombinácia hysterického workoholika a manipulačného prasaťa. V okolí pracovného stola sa váľajú prázdne poháre od kávy a na všetkom svietia žlté lepky s výstrahami: tohto sa nechytajte, tuto neupratujte! a pod. Všetko má jediný cieľ, urobiť podriadeným zo života peklo! Bliaka vám do tváre, klame, vlastné chyby pripíše vám. Nemá žiaden city a keď potrebujete OČR-ku opýta sa či má dieťa aj druhého rodiča, pretože vás nikam nepustí. Tento tvor nič neľutuje, nič a nikoho neľúbi. Niet inej možnosti, jedine únik.

Ako vyjsť s každým
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Shutterstock)

6. Dôverník – len ho neoklamte!
Možno je to len fáma, ale údajne aj takýto šéf existuje. Na svojom stole má rovnaký neporiadok ako vy, posiela vám podporné emaily k vašej práci a častejšie vás chváli ako niečo vytýka. Má cit pre humor, výborne sa s ním spolupracuje. Ak ste sa v niečom stratili, môžete sa na neho spoľahnúť . Okrem povinných teambuildingov organizuje aj spoločné rodinné posedenia. Jediné na čo je dobré si dať pozor, aby ste jeho dôveru nezneužili príliš často a rovnako dôležité je mu hovoriť iba pravdu. Táto zázračná symbióza je založená na dôvere, kým vám verí, urobí všetko preto aby ste boli spokojní. Ak sa dôvera vytratí, strácate aj miesto a môžete sa obhliadnuť po niečom novom.

Ako vyjsť s každým
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Shutterstock)

7. Kreatívec – pokúste sa spomaliť!
Je to on, čo trikrát do týždňa brainstormuje, má dizajnové vychytávky a permanentne zasnený pohľad. To čo si vysníva dokáže aj opísať a zrealizovať. Z obchodného hľadiska je dobrý, problém môže byť po stránke ľudskej. Takýto ľudia zvyčajne nemajú súkromný život a okrem obchodu inú tému nepoznajú ani vtedy, keď sedia s vami v pivárni. Je ťažké s ním držať tempo, máte neustály pocit, že mu nestíhate, že málo, alebo pomaly pracujete. Ak chcete mať od neho pokoj, okrem práce sa ho spýtajte aj na súkromie. Ak okrem krátkych dôverných rozhovorov dokážete aj dobre pracovať, kreatívec vás nechá na pokoji. Nebude chcieť aby sa súkromný život podriaďoval pracovnému.

8. Priateľ – zastavte ho!
Priateľský boss nechce byť typický nadriadený, ale dobrý kamarát. Problémom je že v práci sa musí makať , teda aspoň niektorí. Jednoducho niet času na niekoľkohodinové story s humornou pointou na záver, inak sa práca zbytočne presúva na nadčasy. Skúste dodržať určitý odstup, nemusíte chodiť na všetky podujatia, ktoré organizuje. Nebojte sa ho napomenúť, nech nezačne rozprávať príbehy, keď tlačia termíny. Nemal by sa za to uraziť.

Ako vyjsť s každým
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Shutterstock)

9. O****vač – porozprávajte sa s ním!
Stále len sľubuje, len aby dosiahol svoje. „Dorobíte to ešte dnes? Zostaňte a dostanete na piatok voľno!“ Poznáme, nikdy z takýchto ponúk nič nebolo ani nebude. Netreba naletieť falošnému potmehúdskemu úsmevu a radšej si na svoje plecia vezmite iba toľko, koľko naozaj musíte, žiadnu prácu navyše. Podobne ako s manipulátorom, ani s týmto šéfom sa neoplatí byť príliš za dobre, pretože je schopný proti vám použiť všetko o čom vie. Podkategóriu tvorí tzv. stopár, ktorý si v pohode podrobne prečíta vašu firemnú aj súkromnú korešpondenciu. Jedna zo zbraní, ktorá by mohla zafungovať je rozhovor, počas ktorého mu vysvetlíte, že vám vadí to neustále špehovanie a skúsite ho presvedčiť, že sa na vás môže spoľahnúť. Potom snáď prestane každých 5 minút kontrolovať čo robíte a čím sa zaoberáte. O****vač môže mať ambície v kariérnom postupe podobné ako cieľavedomý workoholik, ale je možné aj to, že celá tá buzerácia podriadených mu robí dobre a vidí v tom iba pasiu podobne ako netvor.

Mohlo by vás zaujať: Ako si nájsť prácu

10. Mumák – pochváľte ho!
Ako keby z oka vypadol dôverníkovi, akurát, že je neschopný. Každý pri ňom dostane druhú a keď treba aj tretiu šancu, nik nebude zdusený, nech už akokoľvek veci pokašle. Z toho vyplýva veľa chýb a slabá pracovná morálka. K šéfovaniu patria občas aj nie veľmi populárne opatrenia voči podriadeným. K tomu sa ale mumák nedokáže nikdy odhodlať. Čo s takým šéfom? Veľa sa robiť nedá, akurát mu dávať pozitívnu spätnú väzbu. Pravdepodobne až keď niekoho zvozí zistí, aké dobré je byť zlým policajtom.

Ako vyjsť s každým
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Shutterstock)

11. Tajnostkár – pozorujte ho!
Vždy za sebou svedomito zatvára dvere do kancelárie, keď je mimo, nikto nevie kde sa práve nachádza. Problém je vtedy, keď ho neviete zohnať ani keď treba. Skúste sa upokojiť a začnite svojho šéfa sledovať. Presne ako keby ste boli v pozícii vedca a on nejaké prehistorické zviera. Skôr, či neskôr sa predsa niečo musí dostať na povrch. Buď je to neschopák a tajnostkárčením iba maskuje svoje diletantstvo na pracovisku, alebo až príliš dáva na svojich podriadených pozor a voľnosť na pracovisku je iba na oko. V každom prípade, kým sa vyfarbí, makajte svedomite.

Ako vyjsť s každým
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Shutterstock)

12. Agresívny kritik – nevšímajte si ho!
„Dobre som rozumel?” – častá fráza v slovníku pasívne agresívneho šéfa. S vypätím všetkých síl skúša maskovať to, že nie je nad vecou. Prezradí sa tým, že vám do dokumentov bude robiť korektúry červenou fixkou, alebo položí takú otázku aby ste boli za debila. Ak nebudete potrebne výkonní, nedokážete usporiť firme dostatok peňazí, ak neprídete ráno dostatočne skoro do práce, čaká vás jediné. Pochvala to ale nebude. Keď už všetci stratili aj poslednú štipku sebadôvery, keď už sa chyba kopí na chybe, vtedy príde on a ukáže vám cestu. Jediná účinná stratégia je včas odhaliť a vrátiť úder. Nie však agresívne, ale s rozumom a chladnou hlavou a dobre pripravení. Skúste mu bez trémy povedať, že jeho vyjadrenia neboli adekvátne k situácii a že bol zbytočne hrubý. Pritom si dávajte pozor aby ste mali potrebných divákov, čo je dobré nielen kvôli tomu aby sa cítil trápne, ale aj aby ste si na svoju stranu získali aj potenciálnych spojencov. Ak sa kolektív zomkne, bude nálada znesiteľnejšia a možno aj šéf si časom odvykne od každodennej buzerácie. Druhá teória je nájsť si vo firme niekoho, komu sa oplatí pochváliť sa so svojimi pracovnými úspechmi. Inými slovami, nájdite si nového šéfa.

13. Roztržitý – dokážte mu povedať NIE!
Ide o protiklad kritického maximalistu. Pomýliť si ho môžete s kreatívcom, alebo dôverníkom. Rozdiel je v tom, že tento typ šéfa nikdy nevie na čom práve pracujete a na čom by ste pracovať mali. Nevie nájsť svoj mobil, ani poznámky. Dokáže súhlasiť aj s takými úlohami, na ktoré nemá dostatok pracovníkov. Denne sa mení priorita jednotlivých projektov a úloh, zamestnanci  sa preto neustále topia v práci. Odbiť ho dokážete celkom jednoducho. Nevezmete viac práce, nech už sľubuje čokoľvek. Alebo mu povedzte, že musíte prerušiť to, na čom práve robíte. Musíte ho naučiť koľko sa toho zmestí do vášho pracovného času a dokázať mu povedať rázne NIE!


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu